С близо 1 милион лева ще  бъдат финансирани проектите  за квартал „Столипиново” , които ще се реализират до 2019 година . Това показва мониторинга на одобрените от Фондация 2019 задания.

72 проекта на обща стойност 8 761 000 лв. одобри Управителният „Пловдив 2019”. Тези събития от трите сесии на отворените покани ще изградят скелета на програмата на Европейската столица на културата, но няма да изчерпят нейното съдържание, заяви артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева. 59 от проектите са български, а 13 чуждестранни – сред тях са френски, германски, италиански, белгийски, полски и израелски продукции.

Преобладават проектите с образователен характер, децентрализация на събитията, работа с общностите, театър, литература, храна, кино социални дейности, танц, визуални изкуства, работа с младежи. Много от участниците са подали проекти, свързани с интерграцията на обитателите на гетото, тъй като приобщаването на квартала към града е заложено във философията на апликационната форма, с която Пловдив кандидатства за Европейска столица на културата 2019. 

Мост над Марица, детски работилници, детски панаир, Столивуд, създаване на футболен отбор, фотографски и други курсове са сред не толкова екзотичните предложения, които с подходяща мотивация са усвоили 1/10 от бюджета на Фондацията. Как ще бъдат реализирани и какъв ще бъде ефекта върху капсулираното гето предстои да разберем.

А ето и при кого отиват парите!

345 000 лева е най- голямата сума , с която се финансира проект, засягащ гетото. Те ще бъде получена от от  архитектурно студио „ARGE KA-RO” на Мартин Калтвасер, който е един от основните участници, подготвили апликационната форма за кандидатстване на Пловдив за ЕСК.

“Да се учим от Столипиново” е проект, в който отчитайки даденостите на квартала и реката, е заложено изграждане на временни структури, които да играят ролята на символни съоръжения и да създават връзка между изолирания квартал и останалата част от града. Предвижда се и дървен мост над река Марица.

Сдружение “Младежки клуб Рома – Столипиново 1996 на Асен Карагьозов  „ #GetToStolip inovo получава 80 000 лева. Проектът включва много разнообразни дейности, групирани в тематични модули. Фондацията всъщност е поискала половин милион, но журито е преценило, че бюджетът е твърде завишен. Асен Карагьозов е син бившият общински съветник Антон Карагьозов, който също управлява няколко фондации, основната от които „Рома”, която е бенефициент по доста държавни и общински проекти.

Проектът “Инкубатор за социални иновации”  на сдружение “Фабрика за идеи” също е посветен на Столипиново . Проектът развива нестандартни модели и работа с общности, насочвайки фокуса към различни социални проблеми. „Силно впечатление прави елементът на работа с и за изключени и маргинализирани групи, което е част от основните приоритети на програмата ЕСК. Проектът се осъществява в широко международно и местно партньорство и има сериозен потенциал за устойчивост” казва журито , което е отпуснало половината от исканата от сдружението сума – 70 000 лева.

 Сдружение Изкуство днес на Емил Миразчиев предлага проекта ЛУМИКС  , който е едновременно фестивал на светлинното изкуство и като  инициатива, съсредоточена в работа с младежи от Столипиново.  „Профилът на събитието остава неясен, въпреки осъщественото пилотно издание. В проектното предложение няма яснота по отношение на целта му, нито по отношение на принципите на селекция и осигуряване на качествено съдържание. Събитието има потенциал да се развие по-скоро като общностна инициатива с акции в публично пространство и привличане на гражданите в участие. Бюджетът е необснован и силно завишен. Необходимо е преработване и рационализиране на разходите и дейностите по организация на събитието” критикува журито , но отпуска 80 000 лева, макар че самият Миразчиев смята , че ивентът ще струва над половин милион.  

 Фондация “Български фонд за жените” също ще „включва”  обитателите на Столипиново чрез проекта “Усещане за град: приобщаващ, безопасен и устойчив Пловдив” .  „Проектът предлага разработване на методи за активно включване на гражданите - жени и мъже - в планирането и трансформирането на градска среда. Избраният метод е изследователски разходки. Проектът е описан като мултижанров, характерът му е предимно изследователски, но включва също и отворени покани към артисти за интервенции в градска среда” е преценката журито, което финансира „изследователските разходки” с 50 000.

Още толкова ще получи Детска Архитектурна Работилница за “Мобилно училище Столипиново” . Проектът предлага серия от архитектурни работилници за деца в  гетото.

Фондация Изиар ще организира  Детски панаир в Столипиново и за тази цел ще получи 20 000 лева.

Проектът на Нов български университет - Пътуваща сцена “ПРЕМЪЛЧА НОТО РАЗКАЗАНО” с тема “НЕ НА НАСИЛИЕТО ”  е финансиран със 70 000 лева. Проектът ползва театрални практики за повишаване на информираността и справяне с травмата от домашно насилие. Проектът е общо насочен към малцинствени и специални групи.

Сдружение “Столипиново – Европа 21 век”- Пловдив  е  автор на проекта „Пловдив Заедно: премахване на гетото и границите, чрез културни взаимодействи я между етносите, създаване на “Столивуд” и История от задния двор на квартал “Столипиново ” – град Пловдив”.  Проектът залага на интерграцията на ромите. Значителна част от дейностите са свързани с отбелязване на празниците на общността, но  без яснота с какъв тип събития се отбелязват тези празници и с какво тези събития са по-различни и приносни за живота на общността. Предвидените форуми, посветени на мода, обичаи и традиции също са неясно формулирани, като дейност и принцип на организация. Проектът като цяло е неубедителен. Единствените дейности, които се вписват в приоритетите на програмата ЕСК са свързани с организиране на обучителни курсове за деца от квартала с интерес към фотографията, както и дейностите, свързани със спорт като например организирането на футболен отбор. Въпреки неубедителността му, фондацията го финансира с 20 000 лева.

Френската фондация Florian Faurisson  получава 6 000 лева за POP #1 Plovdiv Observation Project.  Проектът предлага организиране на двуседмично проучване на студенти от университета в Тулуза върху архитектурните и урбанистични дадености на няколко пловдивски квартала с фокус върху Столипиново и Тракия. Проeктът е планиран да се реализира през 2017 година. Поради закъснението на програмата, неговата реализация може да бъде насочена към 2018 година.