Километрични опашки от автомобили и бусове с украйнци, бягащи от вйната, чакат на ферибота Исакча, за да пресекат украйнско -руската граница. Много българи, също пътуват там, за да посрещнат свои близки или приятели, за да им помогнат да се придвижат до България. "От румънска страна организацията е много добра. За хората са осигурени , вода, храна, топли напитки. На граничния пункт има дежурна линейка. Документите се обработват много бързо. От украинска страна има огромни опашки, защото фериботът е на 3 часа, а там чакащите са много. На пункта има автобус с българска регистрация, който вече е в Румъния. Десетки хора преминават пеш, а тук ги чака транспорт" , разказа пловдивчанинът Влад Еллис. Той и съпругата му Наталия организират събиране на хуманитарна помощ за възрастни и самотни хора в Одеса. 

Повечето от преминаващите хора са възрасти, жени и деца. Част от мъжете твърдят, че след като настанят семействата си на сигурно място, ще се върнат обратно в Украйна, за да се включат в бойните действия. 

"Войната вече е на етап, от който няма връщане назад. По улиците в Киев, Харков и Николаев се водят боеве. 60% от моите познати вече са се записали в доброволни формирования. Последните действия на руската армия, стрелбата по гражданските обекти, всички нарушени договори, огромната хуманитарна криза - всичко това обръща настроенията срещу Путин и от тези, които досега бяха проруски настроени" коментира пловдивчанинът.