Жители на район „Северен“ в Пловдив възразиха срещу увеличение в цената на диетичната храна, която се продава в трапезарията до училище ОУ „Димитър Димов”. Обядът за диабетиците е поскъпнал от началото на годината, като за порция нуждаещите се граждани вече плащат 2,30лв.. Те определят новата такса като неоснователна предвид факта, че качеството на услугата не се е променило.

Защо в цял Пловдив диетичните столове хранят болните пенсионери срещу купон за храна от 1,50лв., а в район „Северен“ се продават срещу нова цена от от 2,30лв.. Както преди, така и сега – дават по една супа и едно основно ястие. Нито има увеличение в грамажа на храната, нито се дава допълнително хляб или десерт“, питат пенсионери, които използват услугата до основно училище „Димитър Димов“. Позицията им е била пратена до кмета Костадин Димитров с молба за съдействие от страна на общината. 

Това се случва на фона на взето с мнозинство решение от Общински съвет-Пловдив за отпускане на средства за хранещите се в диетичните столове през 2024г.. С него се делегират общо 933 720лв. от местния бюджет, които да покрият част от режийните разноски на до 1860 нуждаещи се, или по 2,00 лева за храноден.

Към момента всички районни кметства в Пловдив, с изключени на „Северен“, са провели обществени поръчки за осигуряване на диетично хранене в столовите трапезарии за нуждаещите се граждани на територията им. Прогнозните им стойности са 125 000лв., a за райони с над 300 нуждаещи се се отделя малко повече.

За „Западен“ вече има избран изпълнител, като кметството е направило пряко договаряне с фирмата ЕТ „Галя Станева“ – ГМС. Очаква се в „Тракия“ процедурата да бъде извършена също с пряко договаряне, защото броят на хора, които ползват услугата, не покрива критериите на провеждане на конкурс.

Райони „Източен“, „Централен“ и „Южен“ провеждат поръчки чрез публично състезание, като все още няма информация за сключени договори.

Пред TrafficNews районният кмет на „Северен“ Венцислава Любенова коментира проблема с повишените цени в трапезарията в ОУ „Димитър Димов“. По думите ѝ цената се определя от доставчика на услугата и няма как да бъде регулирана от местната власт. Оттам обясниха, че забавянето с процедурата по избор на нова фирма се е случило, тъй като след решението на ОбС-Пловдив екипът им не е имал достатъчно време на разположение да подготви документацията.

В момента почти всичко по поръчката е готово. Очакванията ни са до дни да бъде публикувана на официалната страница на Община „Пловдив“. За да се спази Закона за обществените поръчки, ще трябва да бъде проведен конкурс. Прогнозата е до началото на февруари да имаме избран изпълнител“, поясниха от юридическия отдел на „Северен“.

 

Водеща снимка: Илюстративна.