Успешно и без нередности приключи националното външно оценяване по БЕЛ за седмокласниците в Пловдивско. На този етап в РУО не са постъпили сигнали за засечени нарушения по време на 150-минутния изпит, който днес прогимназистите полагаха.

252 от общо 6200 ученици обаче не са се явили, за да положат външното оценяване, съобщиха от Регионално управление на образованието пред TrafficNews.

Припомняме, че тази сутрин МОН бе изтеглен изпитен вариант 2, който е предвидил 26 задачи за седмокласниците. От тях 18 са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст.

Резултатите, които ще постигнат са важни, тъй като ще бъдат балообразуващ елемент при приема в предпочитаните от тях гимназии. Промяна в Наредбата от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7. клас.

На 16-ти юни предстои изпита по математика. Очаква се резултатите да бъдат обявени на 28 юни.

В 11:00ч. пък започна изпита на десетокласниците. Те ще разполагат с време до 12:30ч. за да покажат натрупаните знания по БЕЛ. С резултата от изпитите десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.