Национален протест на арменската общност се провежда в пет града в страната. Един от протестите е в Пловдив, където живее най-многобройната арменска общност у нас. Протестът се провежда в двора на Арменската църква в Стария град, на Пловдив.

“Ние сме против поредния геноцид над арменците”, съобщи Вачаган Гилигян.

Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе с протеста си показаха подкрепа на арменците от Нагорни Карабах. Той е част от международна инициатива на всички арменски общности и ще се проведе по едно и също време в различни градове в Европа и по света.

Инициативата „Европейци за Арцах“, както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури. На 1 октомври от 13 ч. митинги се провеждат в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други.

Арменската общност в България излиза на протест в подкрепа на арменците в Нагорни КарабахТой е част от международна инициатива и ще се проведе в различни градове в Европа и по света по едно и също време