Нов сигнал за скандален случай с починал пациент в болница, предаде бТВ. Става дума за 70-годишна жена с бъбречна криза, която не е приета в интензивно отделение, твърдят близките ѝ.

 „Майка ми беше докарана с линейка на Бърза помощ на 6 януари в болница „Каспела“. Беше приета в спешен кабинет откъдето беше пренасочено към Отделението по урология за преглед. Тя беше с много ниско кръвно, със силни болки в левия бъбрек и световъртеж, разказа дъщерята на починалата - Веселина Ангелов.

С ехограф е установено запушване на левия бъбрек и като следствие - инфекция. Възрастната жена и роднините й са разкарвани около час между различни кабинети и регистратурата за попълване на документи.

По думите на дъщерята през нощта в болницата лекар не е имало. Към 3 ч. изпратили ортопед, малко по-късно майка й е починала.

Веселина Ангелов ще подаде жалба до ръководството на болницата, до НЗОК и до прокуратурата.

В позицията на лечебното заведение се посочва, че:

„При извършените спешни лабораторни и образни изследвания – скенер, е установена бъбречно каменна болест на левия бъбрек – с пианефроза и тежък уросепсис. След получаване на резултатите се преценява, че бъбрекът на пациентката трябва да бъде отстранен“.

Тъй като починалата пациентка се е намирала в уросепсис са предприети медицински действия за овладяване на септичното състояние чрез реанимация и антибиотично лечение.

Лечебните процедури са били адекватно контролирани, въпреки пандемичната обстановка“, посочват още от болницата.

Липсата на наличен медицински персонал те обосновават с разкритото COVID отделение, в което на ротационен принцип са ангажирани медиците им. На посочената дата 7 януари дежурният лекар в клиниката е обслужвал  друг спешен пациент с коронавирус и е помолил пациентката да бъде прегледана от лекар реаниматор и лекат от съседно хирургично отделение.