Организирана престъпна група за кражба на мотори върлува из Пловдив. Тази своя теория разкри пред TrafficNews.bg един от потърпевшите, който едва преди седмица се е простил със своята хонда.

Смелото предположение не идва без основания. За разлика от автомобилните кражби, тези на мотори не са чак толкова чести. През последния месец и половина случаите на катастрофи с участието на мотористи са над 10, но не е ставал известен случай с открадната двуколесна машина.

И ето, че изведнъж имаме не един, а два такива случая в рамките на седмица. При това сходство има и във вида на моторите. И двата са се ползвали за ендуро каране, т.е. движение по черни пътища сред природата. Произходът на термина “ендуро” е от английската дума „endurance”, т.е. издръжливост. Моторите, които се използват за този тип каране, са кросови, като освен това са приспособени за специфични условия – управлението им в планини, гористи местности и други трудно достъпни за човека места.

Такава е била и откраднатата миналия вторник хонда, такъв е бил и задигнатият пет дни по-късно КТМ. Ударите са сходни, като и в двата случая моторите са откраднати докато са били паркирани до жилищни блокове. Специално с хондата крадците е трябвало да имат на разположение бус, тъй като машината е била със скъсано жило на съединителя, разказа собственикът. Той допълни, че в деня преди да бъде откраднат мотора му, през квартала са минали други мотористи, непознати за живеещите в блока. Възможно било те да са проучвали района.

Точно заради това неговото предположение е, че групата, която краде моторите, може би има намерение да ги ползва за каране в някой отдалечен район. „Мотор не се краде случайно”, заяви той. Причините за подобна кражба са две – или моторът да бъде разглобен на части или просто за да бъде използван от самите крадци точно за такъв тип каране. Естествено, след като те са се отървали от регистрационната табела.

И двете машини са обявени за издирване от полицията, а служителите на две Районни разследват посегателствата, станали в различни части на Пловдив. Единият мотор е откраднат от ЖР „Тракия”, другият – от „Смирненски”.

Случайно съвпадение или планирани от едни и същи хора удари? Какъвто и да е отговорът на въпроса, ако сте моторист и най-вече ако имате подобна машина, ви препоръчваме да сте извънредно внимателни къде оставяте мотора си.

Повече за откраднатата хонда в „Смирненски” – четете ТУК

Още за мотора КТМ, задигнат от „Тракия” – четете ТУК