Със скандали, глоба и шест очни ставки премина поредното заседание по делото срещу Никола Камберов, известен с прякора Синбад. Той е обвинен в убийството по особено жесток начин на 26-годишният Божидар Моллов /Гюнай/ в Столипиново, станало през 2003 година.

Заседанието днес продължи с разпит на свидетелите, експертите и коментирането на експертизите и техните заключения. Отново в залата не се явиха част от призованите, всички от ромската махала в Изгрев. Според събраните данни те са извън пределите на страната.

От страна на прокуратурата постъпи жалба, депозирана от един от основните свидетели, а именно от неявилия се в предишно заседание Недко Аврамов – Фейруп, който е бил с подсъдимия в нощта на престъплението.

В жалбата се споменава, че кланът Камберови са заплашвали него и семейството му, че трябва да даде други показания, различни от истината.

Отново бяха разпитани фаталната Зоя, заради която е станал скандала в злополучната нощ и втория очевидец Янко Атанасов с прякор Яшар.

Двамата бяха препитани отново какво се е случило и поради факта, че и двамата разказаха различни версии, бяха поставени на очна ставка. Пред съдията Зоя на два пъти каза, че не познава момчетата, докато не се изправи лице в лице с Янко. Тогава тя смени версията си, но продължи да повтаря, че нищо не е чула, видяла и дори заяви, че не помни.

„Не е вярно, всичко чу и видя”, извика се Камберов в залата, но бе скастрен да мълчи.Янко също продължи да се придържа към версията си.

„Синбад каза, че го ударил с нож. Зоя беше в колата и чу всичко”, каза Янко, но жената отрече това и отново поклащайки глава заяви, че не помни.

Ключовият свидетел Недко Аврамов – Фейруп бе в залата днес. Той бе изправен пред съда, за да разкаже какво се е случило в нощта на 13 декември 2003 година.

Той заяви, че е качил двете момчета, сочейки Янко и Никола, и с тях са обикаляли махалата. Минали са през приятелката му Зоя, взели са я и са пиели кафе. Когато са се прибирали, непознат за него човек спрял колата и започнал да го псува. Опитал се да бръкне през отворения прозорец и да го дърпа.

„Поиска аз да изляза, псуваше ме и аз го напсувах. Тръгнах да излизам, но Зоя ме спря. Тогава Синбад скочи от колата и удари пияния мъж. Тръгнаха да се гонят зад трансформатора и не ги виждахме. После момчето се върна ( сочейки Камберов) и каза „Ударих го, да изчезваме”. Имаше в предвид с нож. Тръгнахме и се прибрахме. След два дни разбрахме, че има мъртвец там на същия блок”, разказа Аврамов. 

Той добави, че в началото е мислил, че Синбад лъже или че се шегува. Но след време научил, че пияният мъж от онази вечер е убит. Тогава спрели да се виждат. Фейруп отрече да са имали уговорка да мълчат за станалото.

Аврамов се обърна към родителите на Камберов и заяви, че от седмици семейството на подсъдимия го тормозели и заплашвали. Бащата на Никола ми каза да излъжа и че ако не го направя, ще ме заколи за Байряма”, каза Аврамов.

След тези думи в залата на Окръжния съд настана скандал. Майката на Камберов – Недка започна да крещи „Що лъжеш”, а останалите й приближени суфлираха отстрани. Това наложи жените да бъдат изведени от залата, а на Камберова наложена глоба от 200 лева.

Както по-рано TrafficNews.bg разказа, скандалът продължи и пред вратите на залата. Там жените са си разменили остри думи и са влезли дори във физическа саморазправа. Наложи се да се намеси съдебната охрана.

 

Бой в пловдивския съд! Жени се хванаха за гушите заради показания СНИМКИ10 униформени разтърваха разярените ромки

Делото продължи въпреки скандалите с очна ставка между Зоя и Фейруп. След като се изправиха очи в очи, Зоя се пречупи и заяви най-накрая, че  помни да е дърпала в колата Фейруп, но не и защо.

„Познаваме се, но аз не помня скандал. Дърпах го, ама не знам защо. Как да ти кажа, то беше тъмно, аз не знам нищо повече”, ловко отричаше думите на съгражданите си Зоя.

Чувайки всички думи на ключовите свидетели, Никола Камберов реши, че е време да бъде чут и той. Младият мъж разказа коренно различна версия и заяви, че това е самата истина.

В нощта на 12 срещу 13 декември Никола видял на лафката Янко и Недко. Той се присъединил към тях, качили се в мерцедеса на Недко и тръгнали на разходка. В едно от кафенетата седнали да пият бира. Там била Зоя. Четиримата тръгнали с колата. Шофьор бил Аврамов / Фаруп/, до него отпред седял Янко, а на задната седалка той и Зоя. До "боклук блок", както го наричат в Столипиново, се появил Гюнай / жертвата на убийството/ и започнал да крещи : „Защо си взел моята проститутка”.

„Тогава Фаруп слезе пот колата и го удари. Гюнай падна на земята, а Фаруп продължи да го налага с юмруци. Тогава Янко излезе от предната врата, с нож в ръката и наръга Гюнай. Тука го ръгна в дроба / посочвайки гърба си, в областта на ребрата/. Гюнай тръгна да бяга към трансформатора и викаше, че ще ги оправи тия двамата. Имаше в предвид Янко и Фаруп. Зоя видя всичко, слезе от колата и побягна на другата посока. Ние тримата пък тръгнахме с колата, като през цялото време Янко бършеше ножа с кърпа. Оставиха ме в махалата, защото ме беше страх”, разказва Камберов.

На следващия ден той видял Янко, който му съобщил, че Гюнай е починал и че, Фаруп ги вика у тях.

„Отидохме на третия етаж в блока. Там беше майката и бащата на Фаруп. Янко беше и майка му също. Майката на Фаруп ме дръпна и каза, че ще ми даде пари, за да си мълча, ама аз не ги исках. Тогава ми каза: „Ще ти отрежа езика ако проговориш”, а Фаруп ме заплаши с разстрел. Страх ме хвана и затова мълчах толкова години”, категорично заяви Синбад.

Така до преди повече от година, когато по време на метадоновата програма, споделил на жител от квартала за убийството. От своя страна слушателят /Апону/ предал всичко на полицията.

„Дойде „катафалката” / патрулка/ и ме отведоха в полицията. Всичко казах. Пуснаха ме и започнаха да търсят Янко. После след 30-40 дни пак ме прибраха и ме сложиха на машина. Там не ми дадоха метадона, бях в криза и ме биха с часове. После казах, че съм аз убиеца. Ама не съм, бях бит и сега казвам, че не съм аз”, завърши Камберов.

Той се изправи лице в лице на очна ставка със Зоя, Янко, Фаруп. Дори тогава свидетелите бяха непоколебими и отрекоха всяка една дума на подсъдимия.

Последно разпитана бе майката на Фаруп – Катя Аврамова. Дори пред съда, в присъствието на свидетели жената излъга, че са се били пред съда с майката и съпругата на Синбад. Тя отрече да е знаела за убийството, камо ли да е предупреждавала Камберов да мълчи.

По време на заседанието бяха приети всички експертизи, приложени по делото – съдебнопсихиатрична, съденомедицинска, тройна съдебномедицинска и доклад от аутопсията.

Медиците в залата констатираха, че жертвата е починал в особени мъки. Той не е можел да диша, поради прободната рана в белия дроб и силното кръвотечение.

От заключението на вещите лица се изгражда и тезата на прокуратурата за мъчителната част в обвинението.

Делото ще продължи чак декември месец. През двата месеца, всички неявили се свидетели трябва да бъдат открити и призовани. До тогава Камберов ще остане в ареста.