Окръжният съд в Пловдив върна делото срещу бившият полицай от Трето районно – Стоян Павлов на прокуратурата. Причината за това решение на съдия Добрева са съществени грешки в обвинителния акт. Припомняме, че дългогодишният служител  на ОД МВР - Пловдив бе задържан в средата на октомври миналата година по обвинение, че е взел подкуп от телефонни измамници. Според прокуратурата той е прибрал 300 лева от удар от 1300 лева. Срещу него са повдигнати две обвинения. 

Осем месеца по-късно делото влезе в съда. Павлов се изправи днес пред магистратите, които трябваше да решат по какъв ред да протече процеса. От държавното обвинение в лицето на прокурор Борис Мендев поискаха делото да се гледа по общия ред. Това означава да бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица от досъдебното производство.

Стоян Павлов бе представляван от "тежката артилерия" на пловдивската адвокатура – адвокатите Георги Кутрянски и Красимир Елдъров. Те настояха делото да се гледа при закрити врати. Като мотив адвокат Елдъров изтъкна множеството приложени към делото секретни документи.

„Голяма грешка ще е документите на ДАНС да станат обществено достоянеи. В тях се споменават служители на дирекцията, както и методи и способи използвани в работата на ДАНС. Замесено е и името на самия шеф на службата. Оперативната информация трябва да бъде поверителна”, заяви Красимир Елдъров.

Защитата също пожела делото да върви по общия ред. Единствените думи на обвиняемия Павлов бяха, че иска да се гледа делото при закрити врати. Имал информация свързана с оперативните действия на ДАНС.

След кратко съвещание съдът обаче прекрати производството. Съставът ърна делото на прокуратурата, тъй като  откри съществени грешки в обвинителния акт, които нарушават правата на обвиняемият. На първо място според съдия Добрева има разминаване между обстоятелствената част и диспозитива. На две места е написано различно тълкувание на самия умисъл на престъплението.

„Има неясното в обвинителния акт, което води до нарушаване правото на обвиняемият да разбере в какво е обвинен и да се защитава”, заяви Добрева.

На второ място нарушения са констатирани и тази част на обвинението, касаеща служебното положение на Павлов. Не се разбира каква е ролята на носената униформа по време на престъплението, спомената от прокурора.

 Стоян Павлов няма наложена мярка за неотклонение . В залата стана ясно, че Павлов вече не е в редиците на Трето районно. Той е бил дисциплинарно уволнен.