Съдът наложи най-тежката мярка „задържане под стража” на собственика на нелегалната база за рязане на тютюн в село Калугерово Георги Моллов. Според съдията по делото става дума за стройна схема и тежко умишлено престъпление с много вложен ресурс.

Адвокатът на Моллов Иван Спасов бе категоричен, че ще обжалва определението на състава, а заседанието за повторното разглеждане на мярката ще се проведе на 4-ти септември.

Съдията заяви, че престъплението по чл. 334 ал. 2 т.3 и 4 предвижда лишаване от свобода. Освен това съдът намира, че по делото са налице достатъчно броя информационни източници, които да потвърдят обосновано предположение, че Моллов може да извърши нови престъпления. Такива са разпитите на Пламен Петков и Тодор Неделчев - същите лица са участвали при монтажа на машината за тютюн в базата и са разпознали обвиняемия като лицето, отговорно за обекта в село Калугерово. Още трима свидетели потвърждават връзката на Моллов с производството.

Разпитът на свидетеля Людмил Люпарев (управител на „Начев трейд”) потвърждава, че мъжът не е посещавал обекта и че не познава обвиняемия, а само е заплащал сума по сметка на „Мега билд" ООД за фиктивен наем. Обстоятелствата за стопанисване на процесния обект се опровергават и от свидетелските показания. Затова съдът счете, че обвиняемият е съпричастен с обвинението и има опасност да извърши ново престъпление.

Собственикът на базата за тютюн в Калугерово не се призна за виновенСъдът решава дали да го остави в ареста

Припомняме, че Моллов е привлечен като обвиняем за това, че на 24.08.2018 г. в с. Калугерово, обл. Пазарджик, след предварителен сговор с неизвестен извършител държал акцизни стоки без бандерол – 1700 кг нарязан тютюн за пушене без бандерол, когато такъв се изисква по закон.

Моллов е собственик на мандра в село Калугерово и вътре устроил цех, в който е извършвал нарязване и обработка на големи количества тютюн. В последствие продукцията е доставяна на нелегалните фабрики, произвеждащи цигари на територията на градовете Горна Оряховица, Тутракан, Дупница.

След акция на пловдивската полиция в края на миналата седмица бяха разбити 5 фабрики за производство на контрабандни цигари, а срещу 23 лица бяха повдигнати обвинения. Разследването е започнало преди две години, когато в полезрението на Икономическа полиция попадат двама пловдивчани, които живеят доста охолно, въпреки че нямат никакви официални доходи. Тогава заради теч на информация от служители, разследването е прекратено. Разследването е възобновено преди няколко месеца.