Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия кмет на район "Централен" Райна Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева. Двете бяха признати за невинни  от Окръжен съд и дори почерпиха с шоколадови бонбони, но сега делото се връща за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд.

През месец ноември миналата година Окръжният съд в Пловдив оправда Райна Петрова по обвинение за извършено престъпление по служба. Тя и Надежда Минчева  бяха признати за невинни и по обвиненията за получаване и даване на дар /подаръчен ваучер на стойност 9780 лв./ за упражняване влияние, спрямо длъжностно лице при вземане на решение, относно провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка.

Апелативните магистрати приемат за основателни възраженията на прокуратурата, че мотивите към присъдата са вътрешно противоречиви. Първоначално Окръжният съд е посочил, че извършеното от двете подсъдими не съставлява престъпление, а след това е преценил, че те следва да бъдат оправдани, поради недоказаност на обвиненията.

Освен това Пловдивският апелативен съд констатира, че обвинителният акт също е юридически непрецизен. В него е необходимо ясно и конкретно да се опишат нормативните задължения, които Райна Петрова не е изпълнила и в какво точно се изрязява това неизпълнение. Установени са несъответствия в обвинителната теза, от която не става ясно  от действията на подсъдимата настъпилили са или не вредни последици.

Прецизирането на обвинението би дало възможност на съда да прецени дали подсъдимите са извършили деянията, в които са обвинени или в случая са осъществени признаците на друго престъпление.

След връщане на делото в първоинстанционния съд ще следва да се проведе разпоредително заседание, на което да бъдат обсъдени посочените от Апелативния съд въпроси.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.