Магазин за детски играчки бе ударен от НАП с най-тежката санкция, а именно „принудително запечатване”. Обектът, който се намира на Пешеходния мост, е бил хванат с разлика в касата. Освен това продавачката пропуснала да издаде касов бон на данъчен под прикритие.

Акцията на НАП се е провела рано сутринта. Двама служители нахлули в магазина, като един от тях закупил гумена играчка за 1.80 лева. След като подал парите и си взел подаръка, служителката на обекта не издала касова бележка.

Служителите на приходната агенция се легитимирали и започнала проверка. Направена била „Стоп” каса, при която се оказало, че има с 129,60 лева повече от фактическата наличност и регистрираните във фискалното устройство суми. Отразено обаче било 40 лева начална сума, но 0.00 лева оборот. Самата продавачка сама признала, че не е чукала продажбите на касовия апарат и на това се дължала голямата разлика в касата.

Съставен бил акт на фирмата, стопанисваща магазина. Освен това била наложена и административна мярка „запечатване” спрямо обекта.

Наказанието обаче било отнесено до компетенцията на компетентните органи. Санкционираното дружество подало жалба до Административен съд за отмяна . Мениджърите не са оспорвали нарушението, както и квалификацията, а единствено принудителната мярка и нейния размер.

В действителност и магистратите са били на мнение, че самата административна глоба е била незаконообразна. Налице е било сериозно нарушение на Закона за данък добавена стойност, но самата мярка е била пресилена от към срок. НАП са запечатали обекта за 30 дни, което е максимално предвидено в закона.

Според съда обаче, това е незаконно и пресилено, предвид годишният оборот на обекта, локацията му, както и факта, че това е първо провинение.

Именно заради това Административен съд отмени принудителната мярка. Така собствениците на магазина ще се разминат единствено с финансова санкция.