Пловдивчани почетоха 146-годишнината от Освобождението на града от османско владичество на церемония пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина.

„Днес на първо място трябва да изкажем своята благодарност към воините от руския, белоруския, украинския, полския, финландския, грузинския и другите народи  на огромната империя. Те донасят на щиковете си свободата на изстрадалия пет века български народ”, каза в речта си историкът Стефан Шивачев.

Той припомни, че признателността е засвидетелствана през всичките години – с открития през 1881 г. Руски паметник на Бунарджика, с изградения храм „Св. св. Кирил и Методий”, с паметника на капитан Бураго, а през 30-те години на 20 век пловдивската община събира в общи паметници костите на погребани загиналите за свободата ни воини.

Шивачев се върна към страшната нощ на 15 срещу 16 януари 1878 г., когато съдбата на Пловдив е поставена на карта – тепетата и мостът на Марица горят, рухва кубето на църквата „Св. Георги”, а бандите на башибозука грабят и палят християнските махали.  Тогава отрядът на капитан Бураго и стотици младежи от нападнатите българи с пушки, осигурени от френския вицеконсул Емил Боасе и началника на гарата Анри Батюс, се изправят срещу армията на Сюлейман паша.

Безсилни в злобни от загубата, турците извеждат 123-ма българи от затвора Таш капия и ги избиват зверски в местността Остромила. Сред тях е и Душо Хаджидеков.

Шивачев посочи и причината за турските безчинства – необмисленото навлизане на отряда на генерал Гурко срещу 14-хилядната армия на Сюлейман паша.  Той оставя опълченските дружини да защитават Стара Загора и градът е унищожен, а 18 000 негови жители са избити.

Гурко се оттегля към билото на Стара планина, а казаците му обикалят с призив българите да се вдигнат на помощ на руските войски.  Оставени сами срещу редовната армия и башибозук, опълченците са обречени. От Карлово и Сопот не остава камък върху камък. Българите спасяват честта на Гурко и при битката на Шипка.

„Без някакви големи военни традиции, без значителна и систематизирана военна подготовка българските опълченци се бият по-добре от руските войски.   Всичко това развенчава мита, че ние българите сме получили свободата си „даром“. Това беше внушавано системно и тенденциозно от чужди и наши недоброжелатели Цената на свободата е изплатена от нашите предци”, каза още Шивачев.

И обърна внимание на поредните атаки на платени чужди агенти през последната седмица. Когато българското правителство е осигурило стотици хиляди лева за реставрация на паметника на Шипка, те повтарят до втръсване, че това е поредният случай на българска неблагодарност и паметникът ще бъде унищожен.

„Нека им напомним, че този паметник е построен с волните пожертвувания на българския народ”, каза той и завърши словото си с думите: „днес пред този паметник с гордост можем да кажем -  Бог да прости загиналите за освобождението на България. Вечна памет на нашите предци, които вградиха своя живот в основите на свободното развитие на нашия град”.

На финала на церемонията бяха поднесени венци и цветя от благодарните българи за онези, които пожертваха живота си за свободата ни.