Пловдивските ресторантьори са солидарни с колегите си от цялата страна. Не приемаме наложените мерки и няма да ги спазваме. Взели сме решение и сме категорични. Няма да позволим, браншът, който изпълни всички условия, поставени от властите, да бъде мачкан и унижаван. Така председателят на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Еньо Енев коментира обявените преди минути нови противоепидемични мерки в Пловдивска област. На брифинг в Областна управа днес бе оповестено, че от понеделник работното време на всички заведения се ограничава до 23 часа, а те имат право да работят на 50% от капацитета си. 

"Това , което гледаме последните два дни в София, следващата седмица ще го видим и в Пловдив. Заведенията ще продължат да работят, естествено при спазване на всички изисквания - ваксиниран персонал и допуск на клиенти само със зелени сертификати" заяви Енев. 

Според него със заповедите, които областните Регионални здравни инспекции издават на местно ниво, управляващите се опитват да обдикират от ангажимента си при ограничаване на един бизнес , зда изплащат обезщетения. "По-рано тези заповеди се издаваха от министъра на здравеопазването и държавата се ангажираше с някакви обезщетения. Сега се заобикаля и тази възможност. Но няма да стане! Браншът буквално се убива. Ние сме най- потърпевши от самото начало на пандемията. Непрекъснато ни отварят и затварят, останахме без персонал, добавете цената на тока и газта, които скочиха тройно и кажете как един бизнес да оцелее. Не знам тези харвардски възпитани как я мислят, но положението е пълен батак" , коментира Енев. 

Според него няма логика да се ограничават заведенията, където се спазват всички мерки, а в същото време да работят огромните заводи с хиляди служители, без от тях да се изиква да са ваксинирани или да имат зелени сертификати. Двойният аршин продължава, но този път няма да стане. Браншът няма да се предаде!" каза шефът на БХРА.