Предпразнична акция на НАП завърши с актове за няколко ресторанта в Пловдив. На обектите, в които инспектори от приходната агенция са открили нарушения, подлежат на запечатване. Сред тях е заведението в Парк хотел Пловдив – "Yassa Tepe". Ресторантът се стопанисва от пловдивската фирма „Алепет“, управлявана от Петър и Александра Стоилови.

Не е известно точно какви нарушения са констатирани при проверката в „Yassa Tepe“, но най-честата причина за прилагане на въпросната административна мярка са нередности като неиздаване на касов бон, неизправност в касовите апарати или неоторизирани софтуери за отчитане на продажби.

Подобни нарушения на Закона за ДДС са открити и в ресторант за китайска кухня „Елегант“, който се намира на ул. „Капитан Райчо“ в  кв. „Каменица“. Заведението работи повече от десетилетие в Пловдив, а негови собственици са Тхан Чан Чъонг и Тхи Киеу Ле Шъонг, които имат равни дялове във фирмата „Зелен Бамбук“ ООД. Поради неуредици обектът им може да бъде запечатан за срок от две седмици до месец.

Същата може да е съдбата на небезизвестната дюнерджиница „Йоги“, която се намира в непосредствена близост - на ул. „Капитан Райчо“ 8. След проверката на инспекторите от НАП фирмата „М-Е 2018“ ЕООД се сдобила с акт заради нарушения в данъчното законодателство. Обектът е собственост на Рабие Алимолла.

Ресторант „Луксор“ на „Цариградско шосе“ също е попаднал в списъците с подлежащи на запечатване обекти. Обектът е регистриран на фирмата „Парти Микс“ ЕООД, собственост на Иван Караилански.

През декември проверки са били извършени и в няколко търговски обекта. Общо четири магазина за различни по вид стоки са се сдобили с актове, заради което могат да бъдат временно затворени.

Това са магазин на хранителни стоки на ул. „Райко Даскалов“ 8, управляван от „АРТ 75“ ООД, магазин на ул. „Вечерница“ 18 на „Е.Т. ДИАМАНТ - МАРИН КЪРПАЧЕВ ЕТ“ и магазин в Търговски център „Форум“ в Тракия. Последният обект е собственост на „Лора Багс“ ЕООД. Сред подлежащите на запечатване е и магазин на ул. „Вълко Шопов“, стопанисван от фирмата „АУТО АДИТИВ“ ООД на Георги Христозов.

Нарушение е било регистрирано в павилиона на ул. „Иван Вазов“, който се управлява от фирмата „ЕМСИБОГ“ ЕООД.

Съдбата на обектите, създали предпоставка за прилагане на принудителна административна мярка „Запечатване“, все още не е решена. Собствениците им имат право да обжалват мярката, наложена им от инспекторите, в срок от 30 дни. Тя може да бъде вдигната и по молба на търговеца заплащане на имуществена санкция. При повторно нарушение обаче не се разрешава отпечатване на обекта преди изтичането на един месец от запечатването му.

НАП заплаши със запечатване хитово заведение в сърцето на ПловдивПри проверка в обекта са открити нарушения