Жител на ул. „Марин Дринов“ в централен Пловдив се обърна съм съда в опит да разреши проблема с баскетболно игрище, което се намира до имотите им. TrafficNews вече ви разказа за полемиката около спортното съоръжение, което е сборен пункт на любители спортисти. Често обаче се използва и от групи младежи, които влизат в игрището, за да пият и играят баскетбол извън позволените за това часове.

Това се оказва в разрез с комфорта на хората, които неведнъж са подавали сигнали администрацията на район „Централен“ с искане експлоатацията на баскетболното игрище да бъде реорганизирана. Бе подадена дори подписка с искане съоръжението да бъде премахнато.

Защо? Едно от малкото хубави игрища в Пловдив "опъва" нервите на група пловдивчаниВече повече от година жители на "Централен" се борят за спокойствие, не искат баскетболната площадка да е "под тях"

Стигнало се дори до дело в Окръжен съд – Пловдив. Жителите са внесли жалба, а причината е стрес и дискомфорт в резултат на постоянен шум, миризма на урина, гледка на уриниращи баскетболисти, които го използват.

Потърпевшият изтъква, че с построяването на спортно игрище в междублоково пространство, община Пловдив сама нарушава въведените от нея правила за шум в близост до жилищни сгради.

Прави впечатление, че пловдивчанинът хвърля обвинение, че баскетболното игрище се явява незаконен строеж. Доводите му – предвиждало се теренът да се използва за изграждане на детска площадка.

Според него баскетболното игрище се използва денонощно, идват хора от целия град, за да играят или просто стоят на пейките. Пият алкохол, замърсяват периметъра, уринират в близост в зелените пространства около блоковете им. Шумът от виковете им продължава до късна доба и всичко това пречи на спокойствието на околните. Освен всичко останало, жалбоподателят се оплаква и от това, че използващите игрището възпрепятстват паркирането около дома му често за живеещите в района не остават свободни места.

Община Пловдив обаче намира искът му за неоснователен. Защитата на местната власт казва, че тя не носи отговорност за действията на спортуващите, но и че до момента не е доказано шумът, който тупкането на топка и компаниите от хора генерират, да надвишава допустимите норми.

Магистратите разгледали делото, постановили, че жалбата на пловдивчанина е неоснователна. Обосновават се в това, че за неудобствата, от които те се оплакват, вина не може да носи Община Пловдив, а лицата пряко отговорни с действията си за това. В решението на Окръжен съд се посочва ясно, че необходимите изисквания са спазени от страна на местната администрация. А премахването на игрището или превръщането му в друг тип обект не е възможно, тъй като „спортното съоръжение е създадено за задоволяване на обществени нужди и конкретно за необходимостта на населението от спорт на открито, което е разрешена от закона дейност“.