Пловдивчанин изпрати отворено писмо до областният управител Йордан Иванов, до кмета Здравко Димитров и до омбудсмана Борислав Стаматов, в което настоява за тяхната намеса при казус с прекратяване на съсобственост с Община Пловдив. Нубар Калустян смята, че район "Централен" умишлено бави събарянето на полуразрушена и опасна сграда в имота, за да не може да стартира процедурата. Кметът на "Централен" Георги Стаменов обаче е категоричен, че защитава обществения интерес и няма как се раздели с лека ръка с общинска собственост. 

Наследственият имот се намира на ул. "Ламартин" 22 , на ъгъла с ул. "Весела". Той е около 300 квадрата, като около 130 от тях са собственост на общината. "Имотът е отчужден през 80-те години, тъй като общината е имала намерение да строи някакъв паркинг. Но така или иначе 40 години нищо не е построено. Той бе собственост на баща ми, който почина в САЩ преди две години и след като легализирахме документите за смъртта му, ние се вписахме като наследници. След това започнах процедура по прекратяване на съсобственост" разказа Калустян пред TrafficNews. 

"В имота има сгради, за които (без да бъдем уведомени, открихме я случайно)  е издадена заповед от 2013 г за събарянето им като опасни! Срещнах се с г-н Стаменов и разбрах, че заповедта не е изпълнена понеже общината нямала средства (10 000 - 15 000лв) за събаряне на подобни сгради. Все пак се съгласихме че, сумата за събаряне е нищо пред цената на загубен живот в следствие на рухването на сградата. Живот на играещо си в нея дете, на преспиващ бездомник или служител на „Паркове и градини“ ползващ останалото от сградата за ...  Напомнял съм писмено на г-н Стаменов да впише събарянето на опасната сграда в тазгодишния бюджет, бях информиран в телефонен разговор, че сградата ще бъде съборена до август или септември 2022г" пише Калустян. 

В последствие обаче, на 16 юни 2022 г., район "Централен" уведомява с писмо Калустян, зам. кметът по  “Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев и директора на  Дирекция „Общинска собственот“ Николай Аджеларов , че кметството има „инвестициони намерения за запазване на сградите – за укрепване и възстановяване“. 

Собственикът на имота недоумява как след като районното кметство няма средства за събарянето, ще намери средства за възстановяване. "Говорим за сгради, които нямат покрив и под, а гредите са изгнили. Другата е външна тоалетна. Къщата няма никаква архитектурна или историческа стойност.  Община няма пари за ремонт на къщи- паметници на културата, за  училища, болници, за събаряне на опасни сгради,  възнамерява да инвестира във възстановяване на срутена жилищна сграда от началото на 20 век! Какво би накарало един кмет да подпише нещо подобно, нещо което очевидно няма да бъде изпълнено?" пита Калустян.

Кметът на рай-н "Централен" Георги Стаменов е категоричен, че няма как с лека ръка да се откаже от общинската собственост. "Действително през 2013 г. е издадена заповед за събаряне на опасната сграда, но до този момент заповедтта не е изпълнена. Г-н Калустян беше на среща при мен преди 6 месеца и аз подробно се запознах с казуса. В случая имаме общинска сграда върху частен имот. В този случай или общината трябва да изкупи частта на собственика или да обяви търг за сградата. Аз прецених, че при недостига на помещения за нуждите на район "Централен" , сградата може да бъде възстановена и да се превърне в датски център, допълнителни помещения на ЦДГ "Снежанка" , читалище или нещо, което би било полезно на хората от района. Затова съм изпратил предложение до Община Пловдив в тази посока. От тук натакък Общината трябва да прецени дали да отдели средства сградата да бъде съборена или да инвестира и да я превърне в нещо полезно. Общината има достатъчно ресурс да го направи. От тук нататък е въпрос на вола" коментира Стаменов пред TrafficNews. 

Той смята, че интересът към имота се е засилил, тъй като там на калкан в момента се строи нова жилищна кооперация. "Процедурата е такава, че ако сградата бъде съборена, по закон общинската част от имота може да бъде изкупена само от съсобственика, а не да бъде обявена на търг. А в крайна сметка ние сме тук, за да защитаваме обществения интерес" заяви кметът. 

Калустян твърди също, че след като се е вписал като собственик на имота , с него се е свързал познат на семейството, който заявил, че от името на зам. кмета Георги Тютюков се интересува дали наследниците биха продали тяхната част. "Пазарът е пълен с изцяло частни имоти за продан, за всеки който желае да закупи такъв! Разочарованието ми от начина на работа на общината и нейните служители, единствено се подсилва от ежеседмичните предложения от строители и инвеститори, които можели това, което явно за обикновените хора е невъзможно, а имено да откупят общинския дял от имота, защото имали „хора“ в общината" пише Калустян. 

TrafficNews се свърза със зам. кмета по  “Спорт, младежки дейности и социална политика, който заяви, че за първи път чува за този имот, не е разговарял със собственика, нито е карал някого да се свързва с него. "Нямам представа защо са забъркали моето име. Аз действително от доста време търся по-голямо жилище за семейството си, но за такъв имот изобщо не съм разговарял с никого" бе категоричен  Георги Титюков и предположи, че може да става дума и за политически компромат.