Директорката на ДГ „Каменица“, чието некачествено строителство бе осветлено преди дни от родители, ще бъде освободена от длъжност. Новоизградената за близо 4 млн. лева забавачка трябваше да посрещне първите групи деца в неугледно състояние – с тежки течове, мухлясали стени и тавани и клатещи се обезопасителни парапети.

За всичко това директорката Илияна Христова вероятно е знаела, но до момента не е сигнализирала до Община Пловдив, която е възложител на проекта по изграждане. Ситуацията стана ясна едва след подаден сигнал от страна на родители, които са транспортирали мебели от старата детска градина.

Родители на протест заради новата забавачка с мухъл в Пловдив: Няма да пуснем децата си вътреИзпълнителят на проекта обеща да отстрани нередностите

Пенсионирането на госпожа Христова не е заради некачественото строителство обаче, казва зам.-кметът по образование Владимир Телемков пред наш репортер. То идва в отговор на идея на ресорната администрация да въведе реформа в образователния сектор.

Г-жа Христова не е изкупителна жертва. Жертвата е общината, а този, който има да изкупва вина, е изпълнителят на строителството, категоричен е той.

"И все пак, като добри стопани, директорите са длъжни да отговарят за образователната инфраструктура. Ако във вашия дом видите теч, няма да чакате 8 месеца, за да го отстраните. В този смисъл искам от бъдещите и сегашните директори да се влага много повече енергия и да се сигнализира преждевременно за проблеми. Още по-голям абсурд е родители да местят багаж и обзавеждане", допълва Темелков.

Имаме ясен план за обновление, започваме от детските градини. Директорите на още три или четири детски градини ще бъдат сменени. Даваме път на младите. Директорката е направила много за ДГ „Каменица, вероятно ще бъде наградена за заслугите си, когато всичко това мине. Тя обаче е в пенсионна възраст, а на пазара има подготвени млади кадри“, заяви Темелков. Той отказа да даде подробност кои са останалите директори, чието отстраняване предстои да бъде извършено в близките месеци.

За ръководния пост в „Каменица“ ще бъде назначен конкурс. Докато трае предизвестието – в следващите два месеца Христова ще продължи да управлява.

Когато рязахме лентата на новата детска градина, направихме обход на обекта. Влезнахме във всяко едно помещение. Тогава имаше едно малко петно, което беше нормално, защото градината беше прясно завършена“, допълни той.

Зам.-кметът на образованието вижда в смяната на кадри в пенсионна възраст с млади и обучени хора шанс за прогрес в предучилищното образование на Пловдив.

Директорът на ДГ "Каменица": Една дълго бленувана мечта на деца и родители се сбъдна в навечерието на КоледаОфициално откриха новата сграда на детското заведение в "Централен"