Десетки родители се събраха днес пред една от най-новите детски градини в Пловдив, за да изразят възмущението си от начина, по който са извършени реконструкциите. Ремонтът на ДГ „Каменица” продължи близо три години и костваше 4 млн. лева.  Към днешна дата, обаче от таваните й е избил мухъл и течове, носи се миризма на влага из цялата детска градина, а част от парапетите, които трябва да обезопасяват откритите пространства не са добре обезопасени. За всичко това родителите разбрали едва преди дни, когато били помолени от директорката да пренесат част от мебелите в новата сграда.

„Още когато влезнахме ни посрещна една дупка на тавана – забелязахме много проблеми по таваните, паднала мазилка заради течове и отворени дупки в гипсокартона. Когато започнахме да се качваме към втория етаж, стана още по-трагично. Във всяка една стая има проблеми. В стаята, където трябва да спят децата, е избила влага, дори около контактите. Мирише и въздухът е застоял. Абсурдно е да позволим децата ни да влязат тук след 15 дни”, заяви пред TrafficNews.bg Георги Плачков, баща на дете в трета група. 

Той допълни, че в помещенията, в които трябва да бъдат настанени децата, са малки и няма да има достатъчно пространства за игра. За сметка на това, обаче е изградена широка близо метър тераса, която преминава по цялата дължина на дневното помещение и спалнята.

„Когато излязох на терасата, видях, че парапетите са изключително опасни и сигнализирах на ръководство. Но оттам ни обясниха, че тя се заключва и няма да се ползва от деца. Била там по проект, обаче няма да се експлоатира от малчуганите. Питам защо цялото това пространство не е било приобщено към стаите”, пита още Плачков. 

Друг сериозен проблем, който отчитат родителите, е некачествено монтиране на парапетите в откритите пространства за игра. Съоръженията се клатят и при по-силен напън може да бъдат изкъртени, притесняват се те. "Започнахме да обикаляме, за да се уверим как е построена цялата сграда. Забелязахме, че парапетите са пред падане – крепежни елементи няма. Това са стъкла с височина от 1,4м. височина от основата. Те могат да паднат дори без голямо напъване. Ситуацията е трагична!", коментира още той. 

Директорът на ДГ "Каменица" Илияна Христова уточни, че на въпросното открито пространство – покрив, е обособено за игри и спорт. 

Множеството от родители настоя за спешен основен ремонт, тъй като според тях козметични дейности няма да свършат работа. "Не искаме просто да замажат течовете – трябва всичко да се изкърти и направи наново, за да няма отново такива проблеми. Докато не се направи това – по-добре децата ни да останат в старата детска градина", категорична е Атанаска Иванова.

Кметът Костадин Димитров също бе на място в ДГ "Каменица". Той заяви, че фирмата изпълнител е поела ангажимент, а община Пловдив, която е възложител на проекта, е настояла за изпълнение на реконструкции в най-кратки срокове.

Ръководителят на обекта инж. Иван Георгиев от фирма "Ринг П" заяви, че по време на проверката на комисия за пускане на сградата в експлоатация всичко е било наред и проблемите за възникнали впоследствие.

„Най-вероятно в сградата е влязла вода през покрива в периода, когато е била в строеж, за да отстраним това монтирахме допълнителни отдушници на покрива, за да могат да оберат тези изпарения. Нужно е обаче още време. Предприели сме действия и сме направили дренажи под плочата. Не можем в момента да ги изкъртим, понеже ефектът ще е същият. Просто трябва време”, заяви той.

Георгиев  е категоричен, че проблемите са локализирани и се работи по тяхното отстраняване. По отношение на клатещите се парапети той допълни, че трябва да бъдат монтирани нови анкери, които да подсигурят здравината. 

„Ще вземем всички мерки. Съжалявам, че така се е получило”, заяви още Георгиев.

Вероятно децата ще могат да влязат в сградата чак на първи септември.

Течове, мухъл и висящи тавани – нова детска градина за 4 млн. лева в Пловдив в потресаващ видРодители алармираха, че карат новоприетите деца да влизат в сградата след 2 седмици при видими проблеми