Първата мащабна акция с участието на граждани за почистването на „Лаута“ от суха и опасна растителност стартира тази събота (2 октомври) в 10 часа от чешмата пред барбекютата на централната алея в парка. Община Пловдив кани и призовава всички, които имат желание и възможност, да се включат, за да опазим парка чист и приветлив. 

От началото на седмицата екипи на „Градини и паркове“ извършват санитарни резитби в източната част на парка. Премахват изсъхнали и изгнили дървета и клони, някои от които са изкоренени или пречупени по време на бури. Според директора на общинското предприятие Веселин Козарев работата не е лека и предстоящата съботна акция е само началото на кампания за цялостното прочистване на „Лаута“ от опасна растителност.

Очаква се доброволците да помогнат за изнасянето на дървените трупи от вътрешността на лесопарка до алеите, откъдето да бъдат натоварени на камиони. С помощта на дробилки част от дърветата ще бъдат преработени в чипс, с който да се застелят някои от алеите. С техника и екипи се включва също ОП „Чистота“.

Районното кметство в „Тракия“ е привлякло като съмишленици утвърдени пловдивски фирми, организира и томбола с награди за участниците в почистването на „Лаута“.

 

След около седмица предстои поредна мащабна акция за почистването и облагородяването на Дановия хълм