Цифровизацията в управлението на политическите процеси, появата на „виртуални политици“, изкуственият интелект, моделирането и манипулирането на човешкото съзнание и поведение бяха част от акцентите в лекцията на проф. Сергей Володенков от Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. С представянето й пред аудитория от над 250 участници на 26 април завърши цикълът онлайн лекции, организирани от Катедра „Политически науки и национална сигурност“ на Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Те се проведоха в рамките на Откритата катедра, инициирана по повод 60-годишнината на ПУ.

Съорганизатори на събитието с участието на проф. Сергей Володенков бяха студенти и преподаватели от Катедра „Политология“ от Университета за национално и световно стопанство в София. Осигурен беше симултанен превод на два езика.

Вниманието на многобройната аудитория беше фокусирано върху проблемите на комуникацията в условията на глобални технологични трансформации, изкуствения интелект, цифровите технологии в управлението на политическите процеси, моделирането и манипулирането на човешкото съзнание и поведение, мястото на човека в дигиталното общество, хибридните войни и кибер сигурността. На задълбочен анализ и коментар бяха подложени въпроси, свързани с появата на т.нар. „онлайн партии“, работещи в цифровото пространство, появата на „виртуални политици“, формирането на нестандартни аудитории, неравенството в достъпа и компетентността на различните хора за подобен вид комуникация, „меката диктатура“, която прави света ни по-управляем – без съмнение въпроси, интересни не само за специалистите, но и за всеки мислещ човек, загрижен за бъдещето на света, в който живеем.

Лекцията, придружена с презентация, разгърната на български език, продължи повече от предвиденото, но не и за сметка на времето, отделено за дискусия. Тя завърши с подчертано удовлетворение от споделеното между лектора и участниците в срещата.

Гостуващият лектор проф. Сергей Володенков е доктор по политически науки и професор в катедра „Държавна политика“ на Факултета по политология при Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Той е научен ръководител на магистърска програма „Изкуствен интелект и цифрови технологии в съвременната политика“ и водещ експерт на руското дружество на политолозите. Автор е на 120 научни публикации, включително монографията „Интернет комуникациите в глобалното пространство на съвременното политическо управление: към цифрово общество“. Научните му интереси и изследвания са свързани с областта на цифровите комуникации, информационната сигурност, масовото съзнание, управлението на общественото мнение, дигиталния тоталитаризъм, хибридните войни. Той е основател и ръководител на комуникационната агенция G3, сред чиито клиенти са държавни агенции, правителствени организации и корпорации, обществени и търговски структури.