Постъпили са няколко жалби за отчуждаването на имотите по проекта „Царевец“. Това обяви кметът Здравко Димитров, без да уточнява кои са частниците, предявили претенции. Той допълни, че процесът по отчуждаване, нужен както за предстоящия ремонт, така и за разширяването, вече и приключил.

„Цените са малко вдигнати, от всеки по 4000-5000 лв. Имаше три обжалвания. Само аз не обжалвах. Взима се част от паркинга. Една малка част ще остане, но много малка“, коментира още градоначалникът.

Припомняме, че бяха започнали над 7 процедури за взимане на имоти от частници на улицата. Едната бе за имот на самия Здравко Димитров. Той се намира на ул. „Царевец” с кръстовището до с бул. „Хаджи Димитър” и „Солунска”, непосредствено до търговския център, който се използва за паркинг.

Общината отчуждава имот на Здравко Димитров за 24 204 лева за разширението на ул. „Царевец”Дават 831 720 лева на УМБАЛ „Св. Георги” за имот от 7 дка за Южния обходен колектор

Освен имота на кмета, градската администрация започна отчуждение на най-големия имот, разположен на улицата. Той е собственост на УМБАЛ „Св. Георги” и е от участъка от Пещерско шосе до бул. „Свобода”. Мотивът за отчуждението е проектът на ВиК за Южния обходен колектор, както и докарването на водопровод  на от ПС „Юг”.

Според кадастъра целият имот е с площ от 14 дка, като Община Пловдив ще придобие 50% от идеалните части на улицата. За тези 7 дка градските власти ще платят 831 720 лева от градския бюджет на лечебното заведение. След проекта на ВиК по улицата „Царевец” то Община Пловдив ще може и да разшири улицата в тази си част.

Припомняме, че реконструкцията на улица „Царевец” е включена като обект от 40-милионния заем, за който предстои да се сключи договор. Преди Община Пловдив да започне работа по нея, ремонтът в сегашния габарит ще се осъществи от ВиК през техния европейски проект.

Подготвят за разширение основни булеварди в Пловдив – отчуждават десетки имотиОбщината придобива имоти на „Васил Априлов”, „Царевец, „Даме Груев” и други основни отсечки