Трансформиране на миналото в бъдеще. Този шанс дава новооткритият от фондация "За Нашите Деца" Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив, затворила в своята „капсула на времето“ хиляди житейски истории. От днес сградата на комплекса, съхранила духа на филантропията още от 1878 г. насам и по-позната на пловдивчани като бившия дом „Рада Киркович“, се превръща в единствения по рода си в областта център, който обединява минало, настояще и бъдеще.

Трите времеви периода  са изразени в Комплексаза ранно развитие чрез Историческа експозиция „Другото детство“ – хранител на спомените, от които да се поучим. За едно по-добро сегашното време ще работи Центъра за обществено подпомагане „За деца и родители“. А за едно смислено и светло бъдеще ще бъде активна Академията за социално учене и развитие.

Мисията пред двата екипа, които ще работят в комплекса за промяна на човешките съдби, няма да е никак лесна. Затова обаче от фондация „За нашите деца“ заявиха радостта си от възможността да работят в сътрудничество с множество социални, правителствени и неправителствени организации.

„Тук в Пловдив се случи моята лична отдаденост в борбата за детски права. Затова е и много специален ден за мен самата. Екипът ни промени хода в живота на 18 000 души и ви уверявам ви, че ще продължим активно да подкрепяме деца и семейства в цялата област. Нищо от това, което виждате днес, нямаше да бъде реалност без упорития екип на фондацията. Благодаря ви, колеги, и ви поздравявам за издръжливостта и непреклонността да преследвате целта докрай. За мен беше истинска привилегия да ви водя“, заяви развълнувано изпълнителният директор на фондация „За Нашите Деца“ Иванка Шалапатова. Тя благодари на всички държавни институции, пловдивската общинска администрация и техните корпоративни и индивидуални дарители, повярвали в каузата на Центъра.

Десетки партньори, специалисти в областта на социалната работа, както и представители на местната и държавната власт уважиха събитието. Присъстваха зам.-министрите на образованието Мария Гайдарова и труда и социалната политика Иван Кръстев. Там бяха и кметът Здравко Димитров и зам.-кметове. Специални гости бяха още посланикът на Великобритания н.пр. Роб Диксън, г-жа Кристин де Брьойн, представител на УНИЦЕФ за България и -жа Каро Хауел от „The Foundling museum“-London.

Именно директорът на Музея за изоставени деца в Лондон Хауел даде своя ценен съвет към екипа от специалисти на фондацията:

Грижата за по-добър живот на всяко дете е отговорност на всеки един от нас. Няма значение какви са вашите специални умения – може да си композитор, художник, директор на музей - вие винаги може да допринесете са подобряване на ситуацията. Това място тук ще се погрижи за детските истории. Защото само с разказване на истории и празнуване на живота, ние изтриваме стигмата!“, заяви Хауел.

Нейното изказване бе подкрепено от Иванка Шалапатова, която заяви, че екипната работа е най-ключова за качественото помагане. Тя даде пример с един от най-големите успехи - работа по случай с родилки от Пловдив. Тя се е реализирала благодарение на тясно сътрудничество с болници в града. Жени в ранен стадий на бременността си, които обаче поради трудности имат колебания дали да задържат плода, успяват да се стабилизират след намеса на социалните работници.

„Много е важно ние да работим заедно, но и навреме. Нашият екип ще се разраства, за да може да поеме нуждите на още пловдивски общини – Садово, Перущица, Стамболийски, Куклен ,Марица и Родопи“, допълни Шалапатова. 

А от днес нататък Комплексът ще предоставя достъп до професионална, интегрирана и цялостна подкрепа за децата на Пловдив, за да развият своя пълен потенциал, а семействата в затруднено положение ще намерят хора, на които да се доверят и които да им помогнат да повишат родителските си умения и да придобият увереността да полагат най-добрите грижи за своите деца.

В специално изградени стаи, спрямо нуждите на децата, специалистите на фондацията подадат ръка на деца с трудности в развитието, предотвратяване раздялата на деца с биологичните им семейства, деца останали без родителска грижа или настанени в приемно семейство и помагат на родители в затруднено социално положение.

Услугите са предимно насочени към работа по превенция в рисковите общности, работа с детето и неговото семейство, както и активна работа в партньорство със здравните служби, училищата и общността, като част от интегрирания подход.

Услугите на компекса са безплатни. Той е отворен от 9:00 до 17:30ч.  

Ето как изгледжа сградата на центъра отвърте: