Част от асансьорите и ескалаторите на Търговски център "Пловдив Плаза" ще бъдат спрени за денАкцията е част от дейностите за Деня без асансьори, организиран от пловдивското сдружение БГ Бъди активен и цели да промотира нуждата от повече ежедневна физическа активност и да покаже стълбите, като прекрасен и лесен начин за необходимата доза движение. На 28-ми април от 10 часа до 17 часа доброволци ще разказват на гостите на търговския център за инициативата и ще ги информират за ползите от движението и за вредата от обездвижването.

Всички дейности, част от традиционния „Ден без асансьори“ са доброволни, а достъпът до асансьорите и ескалаторите ще бъде гарантиран за хора с увреждания, както и за тези, които не желаят да участват в кампанията, категорични са от търговския център. 

“През тази година посланието ще бъде особено важно, след повече от година ограничения заради пандемията, което доведе до покачване на нивата на обездвижване. Статистиката показва, че всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не получават достатъчно физическа активност”, казват съорганизаторите от Пловдив Плаза. Инициативата е отворена за абсолютно всеки, който желае да се включи като сподели своя снимка и/или видео от LED екраните в търговския център в социалните мрежи от неговия избор на стълбите с хаштаг #USEthestairs и #NoElevatorsDay2021. През целия ден на всички екрани ще се върти посланието, което ще напомня колко е лесно да бъдем по-активни.

Всяка година, в последната сряда на месец април, чрез събитието “Ден без асансьори”,  сдружението  успява да провокира обществото, привличайки хора, компании и институции, заедно с които доказва, че без да се отделя допълнително време и средства, всеки може да допринесе дългосрочно за здравето и настроението си, като просто избере стълбите вместо асансьора. Физическата активност е изключително нужна, особено сега когато се намираме във време на изолация и сдружението е с мотивация, че инициативата ще допринесе не само за доброто физическо, но и ментално здраве на хората.