Министерският съвет прие днес решение за откриването на консулство на Черна гора в България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице.

Почетен консул ще бъде българският гражданин Андон Тушев, който разполага с необходимите обществени и бизнес контакти, за да съдейства за развитието на икономическите отношения, особено в области като строителство и градоустройство, както и за осъществяването на проекти в сферата на културата и спорта. Към момента Андон Тушев е управител на „ТАЛ Инженеринг" ЕООД и други компании.

Политическият диалог между България и Черна гора се развива все по-интензивно през последните години, което създава предпоставки за активизиране на двустранните икономически отношения, както и тези в сферата на културата. Откриването на почетното консулство допълнително ще стимулира развитието на двустранното сътрудничество в тези области.

Седалището на почетния консул на Черна гора е град Пловдив, а консулският окръг обхваща територията на областите Пловдив, Габрово, Бургас, Варна, Хасково, Ямбол и Русе.