Срок до 15 септември за отчитане на проектите от програмата на Европейска столица на културата си дадоха екипът на Фондация Пловдив 2019 и представителите на организации в културния сектор. Това се случи по време на онлайн среща днес, в която участваха оперативното ръководство на фондацията и членове на Управителния съвет от една страна и Снежина Петрова от "Легал Арт център", Димитър Узунов от "АРТЕ Урбана Колектив", Яна Тенева от "Фабрика за идеи" и Стефания Георгиева от "Атом Театър". 

През изминалата седмица представители на 16 организации излязоха с отворено писмо, адресирано до всички институции в България, в което изразиха възмущението си от редица проблеми в съвместната работа в Фондация Пловдив 2019. 

"Разговорите бяха ползотворни, поставихме си срок , но все пак искам да напомня, че процесът е двустранен и за да се случат нещата са необходими активности и от двете страни. Коментирахме както конкретни казуси , така и усложнените правила по договорите, сключени в рамките на отворените покани. Даваме си сметка, че процедурата е тежка и тромава, а някои от партньорите ни нямат необходимия капацитет. Ще работим заедно ще търсим решения, за да няма инфарктни точки" заяви Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондацията. 

По време на срещата се е стигнало до съвместно решение представителите на артистичните организации да изготвят и предложат оптимизирането на правилата и договорите така че съвместната работа да е по-лесна. 

"Този разговор трябваше да се проведе много отдавна и тогава щяхме да имаме възможност да направим общност , мрежа , а и защо не да си помагаме взаимно в работата ни. Тогава обаче Фондацията трябваше да се справя с редица скандали, които повлияха и на нас. Обсъдихме какво общата работа , така и детейли по проектите. Имаше и по-емоционални моменти. За първи път се видяхме със зам. кмета Пламен Панов, който е и член на УС, а тонът , който наложи , ме прави оптимист" . Жалко , че това не се случи още в началото, но сега има време за действия, след които  да спрем да се подозираме , че някой иска да скрие някакви пари, каза актрисата Снежина Петрова, която реализира един от големите проекти за работа с общности "Медея". 

Тя призна, че ако трябва сега и при сега действащите условия да започве работа по Медея, не би се захванала. "Ако обаче бъдат приети нашите правила - защо не. Фондацията трябва да си даде ясна сметка в какъв сектор работи. Все пак ние сме творци", каза още Петрова.