Кристиан Николов, обвинен в умишленото убийство на журналиста Милен Цветков, остава в ареста. Софийски градски съд намира за адекватна мярката „задържане под стража“, предвид реалната опасност от укриване.

Заседанието мина при спазване на всички противоепидемични мерки, като в съдебната зала присъстваха само съдът, прокурор и защитата. Самият Кристиан слуша мотивите на страните по скайп връзка от следствения арест. В мотивите към решението си съдия Мина Мумджиева посочи, че 22-годишният Кристиан Николов напълно е пренебрегнал възможостта да предизвика ПТП, сядайки зад волана дрогиран. Имал е пълна възможност да намали скоростта, но е продължил да кара с над 100 км./ч, игнорирайки червения светофар, предаде Нова тв.

Коктейл от амфетамини, марихуана и кокаин, съзнателно пренебрегване на правилата за движение по пътищата, умишлено движение с несъобразена скорост и никакъв опит да се намали на червен светофар, разчитайки на шанс - с тези мотиви Софийска градска прокуратура поиска Кристиан Николов да остане за постоянно в ареста.

Според обвинението, видеозаписи от мястото на катастрофата, както и множество свидетелски разкази доказват, че обвиняемият се е движил в район с множество пешеходци, съзнателно сядайки зад волана с неадекватни реакции.

Кристиан е учил в чужбина и заради високата обществена опасност на престъплението си има опасност да се укрие и да извърши ново престъпление. Защитата му контрира, че никой от разпитаните очевидци не може да каже категорично, че именно 22-годишният мъж е бил зад волана. Всички са го видели като участник в ПТП-то, но и не като шофьор на джипа, блъснал колата на Милен Цветков.

Адвокат Любомир Таков твърди още, че смъртта на журналиста може да е настъпила вследствие неадекватна първа помощ, а не на удара. Затова поиска клиентът му да остане без мярка за неотклонение или, ако се налага такава, тя да бъде парична гаранция. Ако съдът прецени, че ще го остави под домашен арест, той би бил изтърпян в дома на майка му в центъра на столицата.

През скайп връзка от следствения арест, самият Кристиян гарантира, че няма намерение да бяга от страната, защото е учил в чужбина, нито да върши ново престъпление. Поиска само да му бъде дадена възможност да довърши образованието си.

Решението на съда не е окончателно. В случай на жалба, по-горната инстанция ще решава на 30 април.