Пробите на 7 души от Пловдив са изпратени снощи за тестване за COVID-19. Към момента няма нито една положителна за хора от града и цялата област, поясни Дани Каназирева. 

Вече 10 души са нарушили карантината си. Вчера жена от Куклен е регистрирана като нарушител. Тя се е завърнала от Италия и вместо да спазва указанията е напуснала дома си по време на карантината. Сезирани били МВР, които са я издирили в магазин и са я върнали в дома ѝ. Трима души в село Борец също са били върнати принудително по домовете си. 

Докато в Пловдив все още няма потвърден случай, но десетки хора са под карантина, медицинските заведения вече са в трескава подготовка за заразата. 

142 легла в държавни и частни болници в Пловдив ще бъдат отделени само за заразени с коронавирус. Това съобщи областния управител Дани Каназирева.

45 легла има в УМБАЛ "Св. Георги", оборудвани с распираторни апарати, 20 са леглата в Окръжна болница. Отделения с готови легла ще предоставят безвъзмездно за лечение на болни и частните болници, сред които "Каспела", "Св. Каридат", "Еврохоспитал" и "Пълмед". 

При усложняване на положението в Пловдив има готов кризисен план за действие, като болница "Св. Мина" ще се превърне в инфекциозна за всички заболели. Вече текат и подготовките за преобразуването на медицинското заведение.

Проф. Илиян Дойков, шеф на „Каспела“ е готов да отдели един от блоковете на болницата, за да съдейства. Той разказа още, че са закупили 25 хиляди маски, както и предпазни костюми. Дава 17 легла, ако са по едно в стая, а ако се настаняват по двама души - 24 стаи. Първите облекла били размер S, втората партида XL.

"Превенцията е най-важна и личната хигиена", каза Дойков. 

Оказа се обаче, че има сериозен проблем с липсата на защитници облекла във всички болници в Пловдив и областта. Чакаме ги всеки момент, обясни областния управител. 

В заявката са включени 67 защитни облекла, над милион маски и още толкова ръкавици, като количествата са за цялата област. В момента не се наблюдава бум на сигналите към Спешна помощ, обясниха от службата.

Днес пресконференцията в Областна управа бе дадена извън сградата поради мерки за сигурност.