Нови, по-строги противоепидемични мерки ще бъдат въведени в полунощ. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Във връзка с усложненията в България с коронавируса, считано от 0.00 часа тази вечер,  се въвеждат следните противоепидемични мерки – забраняват се посещенията в паркове, градски градини и стадиони, както и на открити обществени места. Органите на МЗ и МВР ще организират КПП-та на областните центрове и ще проверяват целта на пътуването на гражданите. Ще се пропускат само лица, които неотложно трябва да минат заради здравословни причини, завръщане на настоящ адрес или работа. Всички те ще се удостоверят със съответни документи", съобщи министърът.

Също така на хора до 60 години се забранява да посещават хранителните вериги от 8:30 до 10:30, тъй като в този диапазон ще пазаруват по-възрастните граждани.

Вдига се нивото на мерките, които се прилагат. Тези мерки ще бъдат прилагани няколко дни и ще видим как се изпълняват от гражданите. Ако резултатът е негативен, ще вдигнем нивото на сигурност.

Лицата, които напускат домовете си, трябва да декларират своята отговорност - ще има декларация и когато бъдат срещнати от органите на МВР и здравните органи и поискат декларацията накъде пътуват и с каква цел, ще носят своята отговорност, поясни Ананиев.

"МВР ще организира контролно-пропусквателни пунктове на входа и изхода на всеки град и ще проверяват каква е причината за пътуването", заяви той. Всеки човек, който работи в друг град, трябва да вземе от работодателя си служебна бележка, че отива на работа и в какъв диапазон от време. Тези, които отиват до болниците, трябва да покажат документ, за да го удостоверят", каза Ананиев. 

"Хората, които работят извън областните градове, препоръчвам да поискат от работодателите си такава декларация. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване. Идеята е да се намали бързината на разпространение на вируса. Призивът е всички граждани да спазват разпоредбите. Подготвяйте си документите, за да може да бъдете по-бързо проверени на специалните пунктове", заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Кучетата може да се разхождат в парковете и обособените за тях места, без да се струпват хора.