25-годишен студент в Медицински университет – Пловдив има нужда от помощ. Наскоро Петър Радев е диагностициран с остра миелобластна левкемия и трябва да започне лечение, за което се нуждае от донор на костен мозък. Негови приятели и колеги организират акция по вземане на кръв утре, 5 септември, в Отделението по урология в УМБАЛ Пловдив (бившата Окръжна болница) и Александровска болница в София за HLA типизация.

Всеки, който иска да помогне, може да се тества безплатно, с който ще бъде включен в международната листа на донори за съвместимост с някой пациент, а в последствие ще има избора да дари костен мозък за Петър. 

Ето какво призова момчето, което е възпитаник на Езикова гимназия „Иван Вазов“, в профила си във Фейсбук:

"Приятели, за съжаление наскоро бях диагностициран с остра миелобластна левкемия и тези дни ще започвам лечение. Въпросът е, че съвсем скоро ще имам нужда от донор на костен мозък. В момента с помощта на мои колеги се организира тестване за HLA съвместимост, за което е нужно само вземането на малко кръв.

Този тест е безплатен и с него ще бъдете включени в международната листа на донори, където сте анонимни и ако се окаже, че сте съвместими с някой пациент, имате избора да дарите костен мозък за него. Имате и правото да откажете, ако сте съвместими с някого, но цялата процедура за вземане на костен мозък трае 1-2 минути, малко е болезнена, но може да спасите нечий живот с това дарение. Процедурата не крие никакви рискове за донора.

Има и втори вариант, който е конкретно тестване за специфичен пациент и се извършва в Александровска болница в София, но то струва 370 лева и не мога да карам никой да плаща такава сума и не сте и длъжни по никакъв начин.

Единствено Ви моля от сърце, който има възможност, утре цял ден ще се организира вземане на кръв в отделението по урология в Окръжна болница Пловдив за HLA типизация, която ще се извърши в София, безплатно е и е истинска възможност да спасите човешки живот, ако не моя, то поне на друг човек. Доколкото знам, ще се организират и други дни за вземане на кръв, но за момента не знам кога ще е това.

Този тест се извършва в Александровска болница в имунологията. За хората, които са в София, ще им е по-удобно направо там. Безкрайно ще съм ви благодарен, който има възможност, да се тества и да сподели с близки и приятели, ако могат и те да се тестват".