Търси се шоу и политически пърформанс. Така социалният министър Деница Сачева коментира в студиото на Нова телевизия както протеста на медицинските сестри, който ескалира тази сутрин в гражданско неподчинение, така и протестите на майките на деца с увреждания.

Сачева бе категорична, че в момента политически се злоупотребява със социалните теми, което обаче като краен резултат има поставяне в още по-тежко положение на хора с увреждания и хора в риск. Според Сачева се иска просто сваляне на правителството и то с абсурдни аргументи, каквито са и мотивите например на депутатите от БСП да дадат на Конституционния съд Закона за социалните услуги.

Сачева припомни, че обявеното вчера от БСП е станало въпреки това, че този закон е приет след тригодишно обсъждане, в което са участвали и депутатите социалисти, които също са гласували за този закон. Социалният министър заяви, че съчувства на депутатите от БСП в социалната комисия, тъй като знае "колко тежко и трудно им е било да се подпишат под тези мотиви".

В момента се търси целенасочена провокация, бе категорична Сачева. Тя самата заявя, че непрекъснато се появяват нови и нови искания, една група родители иска едно, друга - друго и дефакто диалог не се води.

Сачева изброи и имена на протестиращи, с които се е срещала в последните дни - от Бургас, Венелина Казанджиева, идват едни искания за Закона за личната грижа, в Пазарджик пък за Закона за социалните услуги, Вера Иванов и Нели Димитрова пък протестират срещу нещо, написано лично от тях, даде пример Деница Сачева.

"Не разбирам какво са техните искания, ако разбирате, ми помогнете да се ориентирам."

Министърът бе категорична, че има нужда от прецизиране на някои закони, тъй като в страната има 674 000 хора с увреждания и всички по някакъв начин трябва да бъдат обхванати.

В момента обаче няма и кой да направи разчет, а натоварването на на социалните работници и общините е непосилно. За финансовите искания Сачева попита: Как да станат повече? Всичко искат и пенсионери, и медицински сестри, и майки...

Според нея в момента върви изключителна пропаганда, в която се стига до подмяна на темата за хората с увреждания и изобщо не става въпрос за диалог.