На 26 март 2019 двама полицаи от пловдивското Пето РПУ получават заповеди за дисциплинарни наказания. Димитър Методиев и Тони Георгиев са наказани с предупреждение да дисциплинарно уволнение за срок от една година . Това е второто по тежест дисциплинарно наказание в МНР, след най- тежкото – уволнение. Тази седмица обаче Административен съд – Пловдив  отмени заповед на директора на ОД МВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков, обявявайки я за незаконосъобразна.

Двамата пловдивски полицаи са наказани за случай , станал половин година по-рано.  На 1 октомври  2018 г. преди обед  пред районното управление служителите засекли млад мъж , който въпреки мрачния и дъждовен ден се движел със слънчеви очила и се боксирал с въображаем противник.  Приближили се към него, а той се обърнал към тях с въпроса „Какво ме гледаш, бе? Проблем ли има?“. Полицаите му отговорили, че няма проблем, а младежът ги попитал защо го гледат лошо.  Полицаите го попитали защо се заяжда, а той ги напсувал и им заявил, че няма да им обяснява нищо.  Тогава полицаите му наредили да ги последва в районното.  Качили се в стаята на автопатрулите. От тук насетне версията на „боксьора” Ивайло Найденов и полицаите се разминават драстично. Найденов твърди, че полицаите са го удряли по главата и са му счупили носа, а униформените са категорични , че не са го докосвали с пръст.

Като доказателство Найденов прилага селфи, което той твърди, че е направил в полицията веднага след като е бит и медицинско , в което са описани травмите му.

 По-късно в Пето районно пристига бащата на младежа,  който междувременно е информиран, къде е синът му. Пред баща си Ивайло твърди, че е бит, а на място идва екип на Спешна помощ , който го преглежда. Ивайло съобщава за нанесени удари в лицето и болки в носа, но не отговаря на лекаря кога и как са получени. Лекарят констатира леко зачервяване в областта на лявата скула от неясен произход и лека деформация на носа и препоръчва извършване на специализиран преглед в болнично заведение.  На Найденов е направен полеви тест на наркотици, който е отрицателен. Няколко часа по-късно той е прегледан в УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив, в клиника по УНГ, където му е направен  рентген.  Установено е счупване на носни кости и му е направена операция.  След това е издадено  съдебномедицинско удостоверение, според което момчето е със счупване на носните кости, разкъсно-контузна рана по лигавицата на горната устна, кръвонасядане по клепачите на лявото око и травматичен оток по гърба на носа.

След като Ивайло и баща му Венелин Найденов  подават жалба в полицията, по случая е образувана дисциплинарна проверка.  Разпитани са колеги на полицаите , като никой от тях не свидетелства за физическо насилие. Прегледани са и записите от камерите в районното, които показват, че от влизането на Найденов в районното  докато той напуска, слънчевите очила са непрекъснато на очите му  и са непокътнати.

Назначената комисия излиза със заключение, че нанасяйки лека телесна повреда  на Найденов,  младшите инспектори Методиев и Георгиев  са нарушили Етичния кодекс на полицията и предлага да бъдат уволнени. Проверката приключва в средата на декември, но двамата полицаи настояват за допълнително събиране на доказателства , като са категорични , че проверката не е обективна.

В крайна сметка комисията, която извършва дисциплинарното производство, излиза с решение, че описаната от Ивайло Найденов ситуация, не може да бъде доказана безспорно. Затова двамата са наказани за „нарушения, довели до накърняване на правата и свободите на гражданите” , тъй като младежът не е бил вписан веднага в книгата за посетители и е бил оставен без надзор.  Наказанието за двамата полицаи е последно предупреждение за уволнение за срок от 1 година.

Съдът обаче е на друго мнение. Магистратите отчитат, че  в резултат на извършеното нарушение на служебната дисциплина неа са нанесени значителни имуществени вреди на МВР и заповедта противоречи на правната норма.  Съдът намира също, че наложеното наказание не е в достатъчна степен индивидуализирано, тъй като посочвайки срок до 1 година, дисциплинарно наказващият орган всъщност не е определен конкретен срок на наказанието. Зотова и двете заповеди за дисциплинарни наказания са отменени, а МВР ще трябва да плати 1000 лева разноски по делата.