Големи цистерни изхвърлят тонове отрова в река Струма почти всяка сутрин, което е довело до екокатастрофата в язовир "Пчелина" и последвалото масово измиране на риба.  Това заявиха пред TrafficNews доброволците от Централната рибноопазваща организация в Перник, която се грижи за язовира.

Местни хора им разказали, че са станали очевидци как още по тъмно идват камиони, които изсипват течности с ужасен мирис. Съмненията са, че виновници за отравянето на Струма освен ТЕЦ-Перник са фирма, която прави еластични предпазни огради за пътното строителство, както и дружество за производство на тубички за медикаменти.

 „Това което виждате тече от много време, а отделно сутрин, когато тръгваме за училище изсипват тези неща, които миришат толкова гадно, че чак ни се повръща”, обяснили тийнейджър, минаващи на път за училище.

От доброволческата организация са категорични, че РИОСВ-Перник и регионалната басейнова дирекция са излъгали като са казали, че водата не е замърсена. И двете институции излезли със становище, че тонове риба е измряла заради високата температура на водата и намалелия кислород поради цъфтежа на водораслите.

„Мисля, че всеки човек осъзнава колко абсурдно е това обяснение. Температурата на водата в язовира е 24 градуса. Ако това е причината за измиране на рибата, то в цяла България трябва всичко да е мъртво, защото в другите водоеми температурата е дори по-висока. Относно цъфтежа на водораслите предни години е имало много повече”, коментира пред TrafficNews Марио Антонов от Централната рибноопазваща организация в Перник .

В понеделник той е имал среща със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който също потвърдил, че има очевидно замърсяване на язовира.

От ЦРОО-Перник са категорични, че ще извадят доказателства, които да покажат, че резултатите от проверките на РИОСВ и басейнова дирекция не са верни. Освен това доброволците подготвят протест, в който до момента са потвърдили, че ще се включат хиляди рибари и хора, живеещи наоколо.

Днес от организацията са изпратили ултимативно писмо до екоминистъра Нено Димов. В него се настоява за оставката на шефа на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов и установяване на предприятията, носещи отговорност за системното замърсяване на река Струма и язовир "Пчелина".

Друго искане е да се отпуснат 50 000 лева за зарибяване на язовира и възстаноняване на рибната популация и фауна.

"Ако няма резултат от писмото ни, сме готови на национално ниво за стачни действия, които ще бъдем подкрепени от всички клонове по места на ЦРОО и поддръжници от цялата страна", заявяват доброволците от Централната рибноопазваща организация.

Те очакват да получат отговор от министър Нено Димов в срок от 14 работни дни. Ако отговорите и действията на министерството не са удовлетворяващи, ще се пристъпи към национален протест на рибарите в столицата и още седем града в страната. 

Рибари готвят протест за отровената вода в язовир ПчелинаПращат в частна лаборатория пробите от водата за независима проверка