Проби от водата в язовир Пчелина, където тонове риба измряха в последните дни, ще бъдат изпратени за проверка в частна лаборатория.  Ако не се установят виновниците за екокатастрофата, рибари ще започнат протести. Това обяви пред TrafficNews Марио Антонов от Централната рибноопазваща организация в Перник, чиито членове се грижат доброволно за водоема, който е на 55 км от София. 

"Искаме пробите от водата да са независими от институциите, защото имаме съмнения, че те ще потулят случая и ще се постараят да си измият ръцете", допълни Антоново.

Той се е срещнал вчера със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, за да го запознае със ситуацията в язовира.  Заместникът на Нено Димов също заявил, че очевидно има замърсяване на язовира и трябва да се открият причините за това. 

„Не е наша работа да знаем откъде е дошло това, което е отровило 54 млн. кубика вода. Ние посочихме, че има проблем и има органи, които трябваше да вземат мерки през четирите месеца, в които подавахме сигнали. Държавата е тази, която трябва да провери и да установи, че предприятие Х, фирма Х, завод Х,  са извършили това деяние. 

Ние не можем да ги назовем, защото нямаме преки доказателства.  Всъщност ако трябва да бъда максимално откровен не предприятията са виновни, а държавата, че го е позволила и допуснала цялото това нещо”, коментира пред TrafficNews Антонов.

По думите му екоминистерството се е ангажирало да реши проблема и да направи поредна проверка.

 „РИОСВ и басейнова дирекция са със становище, че температурата на водата е много висока и затова са измрели всички риби. Мисля, че всеки човек осъзнава колко абсурдно е това, Температурата на водата е 24 градуса. 

Ако това е причината  то в цяла България трябва всичко да е мъртво, защото в другите водоеми температурата е дори по-висока. Другото оправдание е цъфтежа на водораслите. Да обаче предни години е имало много повече и това са пълни глупости и те го знаят.”, обясни Антонов.

Според него, ако държавата не помогне за ново зарибяване и остави язовира на самотек, то възстановяването му ще отнеме поне  14-15 години.

„Държавата уби най-големият водоем в Западна България и сега трябва да го възстанови. Ние сме готови да помагаме като доброволци. Не искаме нищо от тях, но трябва да е ясно, че сме положили много усилия и сега те са напразни и безмислени. 

Това, което трябва да се случи е пускане на тонове риби и спиране на всички гадости, които се излизат в реката. Никой не може да каже колко риба точно е измряла, но повярвайте ми говорим за тонове и то се вижда на снимки и видеа, които сме изпратили до всички отговорни институции ”, коментира Антонов.

Доброволецът обясни, че ако не бъдат предприети действия и ако никой не понесе вина за случилото се, ще бъде организиран протест.

„Рибарите са една многохилядна армия и ако е необходимо ще минем към протестни действия. Ще пуснем писмо и до министър Нено Димов преди това. До момента сме се събрали хиляди хора от Перник, София и областта”. допълни Антонов.

 Какво още каза Антонов и какво е състоянието на язовир Пчелина вижте във видеото:

Мор в язовир Пчелина, мазни петна и купища отровена рибаВливат се отрови, а РИОСВ нехае, възмущават се доброволците, които се грижат за водоема