Под карантина, но във вкъщи, са 20 деца и двама преподаватели от Математическата гимназия в Пловдив.

Те са се върнали от обмен в Южна Италия, където са се обучавали по програма Еразъм, съобщи Glas.bg. Нямат симптоми на грип, но след като са кацнали на летище София, са били прегледани и пренасочени към домовете им.

От образователното министерство препоръчаха да не се организират екскурзии с ученици до Италия.

Категорично е решено, че те няма нужда да бъдат изолирани в инфекциозната клиника или във ВМА в София, защото нямат клинична картина, но тъй като те са били в опасния район в Италия, където се разпространява коронавирусът, превантивните мерки са наложителни. Това потвърдиха от РЗИ в Пловдив. 

Пловдивчанка е приета в Инфекциозна клиника заради съмнения за коронавирусПреди дни тя се е завърнала от екскурзия в Италия, в една от заразените зони

В същото време пловдивчанка е приета в Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница „Свети Георги“ заради съмнения с коронавирус. Преди дни тя се е завърнала от екскурзия в Италия, в една от заразените зони.

Сама е потърсила помощ, защото е вдигнала висока температура и имала болки в гърдите. Споделила е с лекарите, че е била в рискова зона. По професия е логопед и работи с деца и това е била още една от причините да се консултира с лекарите. Взети са й проби и са изпратени в референтната лаборатория в София.