Медицинската сестра, която тази сутрин беше излязла на перваза на Партийния дом влезе в сградата. На място бяха допуснати и телевизионни екипи. Бойка Анастасова работи в Пирогов и прекара около един час на перваза на сградата. Тя разказва, че е избягала там, за да се защити от охранителите, които се държали агресивно с тях.

„Те ни блъскаха и ни биеха. Подгониха ни като кучета и тръгнахме да бягаме. Вие как ще реагирате в такъв случай – когато нахлува една голяма група и тръгва към вас. Не сме оказали съпротива, даже бягах от тях, като ме гониха. Бутаха и блъскаха и Мая и мен. Бяха ме хванали за ръката и ме дърпаха. Парламентарната комисия се измъкна точно след три минути работа, затова и решихме да останем. Поставихме нашите искания на министър Ананиев. Не може цяла година да се изричат лъжи, които не водят абсолютно до нищо. Не искам и секунда остана с тези хора, но няма да изляза“, заяви Бойка.

Тя отиде да разговаря и с останалите барикадирани сестри в сградата. Припомняме, че пет медицински сестри се барикадираха цяла нощ в сградата и отказват да излязат.

Пред бившия партиен дом са се събрали други колеги на медицинските сестри и искат да разберат къде са останалите четири жени.

Медицинските сестри се барикадираха в сградата след приключването на заседание на здравната комисия в четвъртък.

Заявяват, че ще останат там без краен срок. Обявили са и гладна стачка. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт. 

Барикада в партийния дом! Медицинска сестра стои на перваза на сградатаПет жени се барикадираха в сградата цяла нощ

    

Снимка: БТВ