Българи превзеха „Града на мечтите“ в Гърция! Може да ви звучи силно преувеличено, но това ще е така само докато видите десетките автобуси с българска регистрация, паркирали в центъра на град Драма. Онируполи е коледен базар, който се разполага в  гръцкия град в продължение на цял месец. Коледните светлинки светват на 4 декември и угасват  чак на 4 януари и така от 2004 година. Наричат го града на мечтите именно заради малките дървени къщички, мостчета, работилнички и отрупаните сергии с лакомства. А нощем – Онируполи потъва във феерия от светлини и звуци. Близкото разстояние на Драма до българската граница и добрата реклама прави градчето изключително посещавано от нашенци. Градът е на 53 км от граничен пункт „Илинден“ и на около 300 км от Пловдив и София в зависимост от избрания маршрут.

В градът живеят 42 000 души, но като цяло не впечатлява с особени забележителности. През изминалия век голяма част от сградите му са били разрушени от голямо земетресение и се е наложило да бъде възкресен от руините. Поради тази причина липсват много стари сгради. Егейско море се намира на 35 км, като горе долу на такова разстояние и град Кавала, около който има доста предпочитани курортни селища.

Поради тези причини през зимния сезон Драма не е от най-предпочитаните от туристи гръцки дестинации. Тук, обаче се появява Онируполи и съживява туризма в района.  Туроператорите бълват оферти с изкушаващи цени от около 30-40 лева за еднодневно посещение на градчето, а завладените от коледно настроение туристи поемат по дългия път, за да си дарят малко празничен дух.

И все пак ако сте в Драма може да посетите парка Айа Варвара. В северната му част е разположен склад за съхраняване на тютюн, който напомня за златните години на града, когато там се е произвеждал тютюн от най-високо качество. Освен това има и къщи, обявени за национални паметници.

Друга забележителност е улица „Венизелу“, която се посещава от туристите заради множеството паметници, както и заради Църковния музей, който се намира там.

В Онируполи може да се разходите, да похапнете или да пийнете греяно време. Около 3 часа са ви напълно достатъчно, за да обиколите целия базар. Затова и ако сте с организирана екскурзия престоят в Драма е от 3 до 5 часа. Ако сте с деца - има доста атракции подходящи за тях, така че може да си предвидите и повече време.

Цените са  доста приемливи. Около 2 евро са повечето изкушения за похапване, както и греяното вино. Лакомства има доста – понички, палачинки, гофрети, сиропирани десерти и най-различни бонбони. Когато обаче говорим за друг тип похапване то се изчерпа само с хотдог. Друго няма. Тук идва и разочарованието на голяма част от туристите, които са очаквали да похапнат някой гръцки специалитет като Суфлаки, Гирос или поне нещо на скара. Е, има само хотдог. В уличките около базара, обаче има доста ресторантчета, така че не се отчайвайте – има къде да хапнете нещо по-различно.

В градчето има ледена пързалка, а в малките дървени къщички ще намерите много „чудеса“.

В една от къщичките най-малките могат да гледат филм или да чуят интересна приказка. В пощенската служба всеки може да напише писмо на Дядо Коледа и да го изпрати до точния адрес на добрия старец.

Приказни елфи пък преобразяват детските личица, изрисувайки ги като любими герои, красиви животни или каквото си пожелаят. В Онируполи има „вкусна” къщичка, където можете да опитате традиционни коледни десерти, както и да получите рецептата за някои от тях. Сред забавлението градът на мечтите не забравя и онези, които имат нужда от повече любов и внимание и затова обикновено има къщичка за дарения, където можете да донесете детски играчки или книги, които някой някъде очаква с нетърпение. Разхождайки се из чудните къщички на Онируполи неизменно ще се натъкнете на Дървото на желанията, където можете да закачите някоя своя мечта, написана на листче и ако вярвате наистина силно в нея тя непременно ще се сбъдне.