Красимир Куртев-Алеф е международен експерт в областта на езотеричното, паранормалното и метафизичното. Той е и Feng Shui Crystal Master в областта на минералолечението и автор на TrafficNews. Като езотерик работи с т.нар. библейски ключ, разкодирайки заложеното във всички свещени книги. Алеф прави тълкувания на аурата с древни мистични методи за засилване на вътрешният потенциал и сбъдване на желания. Издал е две книги - "Великата симбиоза" и "Защо не ни върви?". Член на Международната академия по българознание, иновации и култура - МАБИК.

- Занимавате се с астрология, езотерика и с минералолечение. За какви проблеми най - често ви търсят хората?

- За жалост, към мен се обръщат много хора изпаднали в затруднение най-вече от здравословен характер. Към втора група бих визирал разочарованите от брак или любовна връзка, раздели, изневери и прочие, и прочие. Трета група са хора, което имат съмнение или са убедени, че имат направени магии. Самата дума „магия“ съм я заменил с „Агресивна Негативна Атака“. И в четвърта група са люде,търсещи ме просто така, от любопитство към своето бъдеще като цяло. И в дъното на класацията са лични хороскопи и литотерапия - минерали и кристали…

 - Повечето хора търсят отговор или екстраординарно обяснение в случаите, когато конвенционалните методи - медицина, психология и други не са им помогнали. Какво им казвате? И успявате ли да им помагате и по какъв начин?

Относно алтернатива в медицината, законът не ми позволява да прилагам неконвенционални методи касаещи здравето на човека, поради липсата на медицинско образование. Това ме задължава да работя с медик, който е поставил диагноза на реципиента (клиента - пациента). В повечето случаи, хората обърнали се към мен за съдействие не са съгласни и с този метод, обикновено реагират така, цитирам: „Обърнах се към много лекари, но и те вдигат ръце. Само ме карат да пия хапчета, които всъщност не ми помагат, а обратно…“ - край на цитата.

Въпреки това използвам древен способ за хармонизиране на ендокринната система  (и съответните чакри) чрез минерали и кристали. Но повечето хора нямат търпение и желаят да се отърват от тегобата си на минутата, някак си с вълшебна пръчка. А онези изпълнени със смиреност имат такива резултати, че и лекарите изпадат в недоумение.

Какво им казвам? Обикновено ги насърчавам, да не се отчайват и най-вече, че няма нищо непоправимо. Също така селектирам честотите на думите си - вибрациите. Имам и често случаи в които ме запитват, дали имат направена „магия“. Отвръщам им, да не се безпокоят, че може да имат наличие на негативна енергия, а не злонамереност. За сметка на това успокояване, срещам и яростен отпор… Явно хората искат да чуят това, в което силно са убедени.

 А за тези, които не са им помогнали, нямам право да им бъда съдник, защото сочейки с един пръст, останалите три ще сочат към мен. И да подчертая, за кой ли път - Не съм ясновидец, нито феномен, чародей, гадател и прочие. Човек съм като всички хора от плът и кръв. Това, че съм езотеричен анализатор, не означава пратеник на бога…

 - Оказва се , че над 70% от българите вярват , че има хора със свръхестествени способности, а всеки трети е ходил на баячка или врачка? Как си обяснявате този феномен, при положение, че живеем в 21 век?

 - Вероятно всеки един от нас има свръхестествени способности стига да отворим напълно шестото си сетиво. Що се отнася до врачки, не само съм скептично настроен, а и се отрекох от крайния окултизъм. И още, ще изразя личното си съждение, защото мнението е себичност. Като изключим покойните феномени - Бог да ги помилва, ясновидци в истинският смисъл липсват, по-скоро това са много добри хора владеещи народо психологията до съвършенство. И психолозите следва да се научат от тях. Съвременните „ясновидци“ изготвят светкавично ефективни психопортрети и това води до успеваемост, защото клиентът всъщност сам се издава. Съвет: Който отиде при ясновидец или ясновидка, нека първо да зададе въпрос от миналото или просто поздравява, сяда и да каже само - „Имам проблем“. И съответно отсрещната страна, ако има феноменални способности би следвало да отгатне, какъв е проблемът ви. Това е!

Имал съм подобни срещи у нас и в чужбина с различни хора - феномени. Казвам само - „Имам тревожен проблем“ и млъквам, нищо повече от това. Те настоятелно ми задават въпроси, аз съм потънал в мълчание. В крайна сметка изнервено ми дават знак да си тръгна, казвайки - „Ти си пратеник на Бог и на теб не може да се гледа“ или пък „Ти си сатаната не ме изкушавай - Анатема!“. Очевидно незнаят, че тишината също говори - (Красимир Куртев се усмихва).

За врачките сега. Ще сведа няколко примера за читателите на „ТрафикНюз“: Отивате при врачка и същата започва да ви лее восък над фонтанелата ви, това е пагубно за здравето - бъдете сигурни! Друг пример е с „леенето на куршум“, не си ли дава сметка, уважаемият читател, че поглъщането на вода в която има калай или олово е силно токсично, и това може да доведе  до пагубни последствия макар и след години?... Да не споменавам пък и весенето - провесването, което е с главата надолу.

Това е опасна заигравка, нещо повече, в миналото подобно провесване е било с цел изтезание. Замислете се, имате рана, може и малка да е и тече кръв, или пък изтичане на такава през носът. Знаете ли, че едно висене с главата надолу ще доведе до колапс най-малко? В миналите векове, подобно действие се е наричало „бавната смърт“, за няма и тридесет минути човек е поемал към небитието.

С много подобни ритуали окултни не съм съгласен, ала да не забравяме правото на човешка свободна воля. След като хората са се доверили и са се подали на изцелителни обещания, това е тяхно право. Същото е валидно за магове и врачки. А и да не забравяме, че незнанието не те освобождава от отговорност.

Наистина по линейно време живеем в XXI век, ала съгласете се, че при такива мощни технологии, огромен скок в науката и изключително начетени лекари, болестите все повече остават неразгадани, а успеваемостта на лечение е сведена почти до минимум.  Нима това не е повод все повече хора  да подирят помощ при екстрасенси, врачки и прочие. Обществото в световен мащаб върви към гибел, ниска раждаемост и висока смъртност, и всичко това през въпросният двадесет и първи век… Всъщност века на така нареченият напредък, върви към упадък. Считам, че трябва да се промени мисловният процес у нас - човеците, но материалното ни е хванало в мъртва хватка.

По пътя на логиката, хората следва да се обръщат най-вече към църквата, но и там удрят на камък. Думи, молитви, думи а дела?...

 - В сайтове и вестници има десетки обяви на хора, които твърдят, че развалят магии. Как си обяснявате техния огромен брой и какъв е начинът един човек, да не попадне в ръцете на шарлатанин?

Удачен въпрос. Бих желал първо да изразя своето виждане, а именно - „Магията не се разваля, а хармонизира“. И така, до кончината на Баба Ванга, Вера Кучовска и Кубрат Томов (Мир и покой на душите им!). Никой не би си и помислил, че ще има окултен пазар, но всичко тече, всичко се променя. Сега вече имаме окултна индустрия. Дори има еластичност на пазара, сиреч - колкото повече се увеличава търсенето, толкова повече се увеличава предлагането на окултни услуги.

Ала потребителската кошница на клиента все повече намалява и безплатните отговори се търсят като топъл хляб. От своя страна предлагащите такива услуги проявяват завидна гъвкавост. Под формата: “Развалям магии и предлагам като бонус амулета на Соломон“. Или пък: „Развалям магии на промоционални цени“. Това си е чиста форма бизнес, само с тази разлика, че всеки ден се явява като „Черен петък“ в езотерично - окултната гилдия и тъй като съм езотерик, бихте могли да ме поставите в графа Шарлатанин.

Колкото до въпросът Ви: „Какъв е начинът един човек, да не попадне в ръцете на шарлатанин?“, бих Ви отговорил, че нещата са 50 на 50 за съжаление. Разбира се, има тактики, как да избегнем шарлатанството, за ясновидците вече споменах, но ако ви разкрия една, гилдията разполага с богат набор от инструментариум и веднага ще променят подходите си прочитайки това интервю. И въпреки това ще споделя нещичко на уважаемите читатели.

По визитките ще ги познаете: „Аз съм Маг, Ясновидец и лайф коуч консултант“,  „Лайф коуч консултант“,  „Звезден Маг“ …И прочие, и прочие такива. Естествено не бих пропуснал и мобилните номера с допълнителни импулси, там вече се печели от оборот. Разбира се, всеки има пълното право да се представя както пожелае, друг е въпросът дали търсещият ще постъпи разумно, селектирайки окултните обяви.

- Доколко посещението при ясновидец може да повлияе върху съдбата на един човек, имайки предвид, че едно предсказание може да повлияе върху поведението на същия човек?

- На този въпрос бих отговорил така - Нож с две остриета. Едно посещение би могло да обърне живота на човек с по-лабилна психика на 180 градуса, било за зло, било за добро. Читателите не трябва да забравят, че отиват при ясновидци по собствено желание, никой не ги кара насила. Вярно, визитките са примамливи, а нима светската реклама не е уловка - стръв, която десетки хиляди захапват наивно? Вкратце: Животът може да ви се превърне в ад, или по силата на плацебо да се измъкнете от „черните дупки“. Има много добри окултисти, които работят безкористно, за жалост се броят на пръсти.

 Моята дългогодишна опитност показва, че случаите на лоши последствия са в пъти повече от добрите такива. Някои хора буквално се зомбират и години наред търсят връзка с ясновидците.

Бих си позволил и някои съвети. В случай, че имате проблеми най-добре е първо да се обърнете към психолог, ако тези проблеми са от здравословен характер потърсете медик. Ако и в двата случая нямате резултат, консултирайте се със себе си, а не с приятели или роднини. Вие избирате, решението е единствено ваше и съответно последствията ще си ги носите като разпятие или победа. И не се впускайте в четене на езотерични книги, защото водите на езотериката са неимоверно дълбоки. Вместо това четете повече псалмите, те могат  да ви дадат прозрение, а и често изцеляват. 

 - Опита на даден човек да  обясни с „направена магия” провалите в живота си, не е ли лесен начин за избягване на отговорност за собствените му действия?

- Най-лесно е да се измъкнем от всяка една ситуация като се оневиним, сиреч: „ Животът ми е пълен провал, направената ми магия е виновна, но не и аз!“. Подобни оправдания са леконравни. И подобни първични мисли за освобождаване от отговорност, превръща повечето хора в жертви.

Какъв отговор очаквате да получите на въпросът: „Имам ли направена магия“? Разбира се, че „Да“  ще бъде отговорът. Бих могъл да направя аналог и с лекари, направете си изследвания, убедете се, че всичко е наред в здравословен план и отидете на лекар с едно или друго оплакване, и ще получите диагноза… Светът е силно комерсиализиран!

 - Във ваша статия за „егомасажа”, който правят мнозина ясновидци, разказвате за методите, които използват. До колко факта , че предсказателят казва на клиента това, което той иска да чуе, може да бъде опасно?

Въпросният егомасаж е бял кахър, по скоро внушаването на стрес е угрозата за реципиента. Наивното доверяване и въпроси биха могли да ви вкарат в такива „филми на ужасите“, че свят да ви се завие…

Клиентът: „Много ли е силна магията?“ Ясновидката: „Ох, мила моя, какво да ти кажа, ако не се развали, може и да се стигне до смърт… , но нямаш грижи попаднала си на точният човек! Имай предвид, че това са сложни и скъпи ритуали, ама пък божествено енергийни. Ще ти струва 1 000лв., ако ги нямаш наведнъж, може и на лизинг. И не бери грижа, ако искаш ще направя така, че онзи който ти е сторил това ще съжалява, това ще ти струва само 200лв. - струва си, да знаеш!“. Мисля, че само този пример е достатъчно красноречив, за да бъдете наясно, как лесно ще се качите на влакчето на ужасите.

 - През последните година се наблюдава и засилен интерес към различни модерните учения за постигане на богатство и успех, за намиране на пътища за мотивация, как да намериш  щастието без да го търсиш  и пр. И при все целия поток от информация и учения, хората сякаш са все по - нещастни. Защо?

Няма нищо ново, всичко е добре забравено старо. В такива „модерни“ постулати присъстват органични думи, като: „ ако си беден“, „днес може да си нещастен, но утре“, „сега сте отчаяни но чрез…“ и прочие. Така се имплантират отрицания в човешката матрица. Този мейнстрийм има свойството да се превръща в лавина, която не прави човечеството по-щастливо, а напротив.

 - Кои са факторите, които карат хората да се чувстват нещастни и до какво води това? При пътувания в страни с доста по-нисък стандарт на живот от нашия, срещаме много повече щастливи хора.

На моята фейсбук страница съм поставил следното: „Няма жертви, има само доброволци!“. Което ще рече, че се поставяме сами на жертвеникът, заробени в материалното, отдалечили се от духовното. Вероятно на този въпрос би подхождал следният ми текст:

„Символиката на Възкресение христово е да поведеш борба със собствените си пороци. На такива светли празници следва да останем сами със себе си, разпнати между, Егоизъм, Суета, Злоба и Завист… Тъжното е, че за сетен път изядохме Агнеца... Той не ни спаси от греховете, не ги изкупи, Той ще остане винаги Пример, как да се просветлим загивайки сред Невежеството на страстите човешки, как трябва сами да се откупим от своята греховност...Той остана Пътят, Истината и Живота...а човеците ще продължим да окървавяваме нозете си сред преломени черупки от яйца, стомасите ни ще тежат от каноните на чревоугодничеството...Не ни остава нищо друго освен - Милост за нас живите!

Човечеството тъне в заблуда от собствените си илюзии. Ако имаме изградени правилни мисловни модели, то не би ни попречил и ниският стандарт на живот. Домашният любимец е еднакво щастлив независимо от стандарта им на живот, защото се ръководи от вселенските закони - божите препоръки, защото в животинчето бликат преданост, любов и благодарност, а ние хората се делим на етноси, религии - правото на свободен избор. Във всеки един от нас съжителстват и Добро, и Зло. Ние избираме, кое да нахраним. Вероятно коментарите след това интервю ще покажат многоликият човешки образ.

 - Трябва ли човек да носи собствен амулет, който да го пази?

 - Позволете ми да внеса семпъл пример, защо ни е необходим амулет. Ще се опитам да го обясня, макар и метафорично. Представете си , че ние с Вас обработим определена площ земя и я засеем със семена на цветя. Поливаме ги, грижим се всекидневно за нашата градинка и след време се радваме на цветовете и ароматите. Ала не поставяме ограда на пъстрата ни благоуханна градинка. Какво следва от това? Може да мине някое животинче и да прекърши цветовете, или пък хора, които ще прегазят цветята, а може и да ги откъснат. Сиреч без защитна ограда доброто в нас е подложено постоянно на волна и неволна агресия.

И още, човек следва да се храни с плодът, а не това, което го ражда. Дървото дава плодове и ние се храним с набраното, ако унищожим дървото, то няма да ражда повече и един плод. Тоест трябва да се обърнем към живата материя. В случай, че си закупите амулет от пластмаса, то това не е жива материя, ако е от метал също. Би било чудесно да имаме амулет - дар от природата, изграден от минерали и кристали, а те са вече жива материя. 

Може би някой ще попита, а как точно ще ни пази? Елементарно е, кристалите имат свойството да абсорбират всяка една енергия, ако тя е негативна, бъдете сигурни, че кристалът ще я приеме и ще я трансформира в положителна енергия. Ако пък енергията е добронамерена, тогава кристалът ще увеличи нейният интензитет.

В заключение, бих желал да благодаря на хората, които ще приемат тези мои думи като полезни за тях, бих благодарил и на онези, които ще четат между редовете, също така бих благодарил на хора които ще бъдат безпощадно озлобени в коментарите си. Чест и почитания!