„Първата и единствена грижа към момента това е животът и здравето на хората. За това съм възложил на щаба да се прегледат всички, които са работили с коронавирус. Да няма нито един пропуснат човек и за допълнителното възнаграждение от 1000 лева. Възложил съм на Николов да направи и щаб с доброволци. Ние вече разполагаме с около 3000 души. Ще бъдат направени и телефони, от които да се взимат адреси и тогава чак ще се подпомагат нуждаещите се“, заяви Бойко Борисов по време на брифинг на кризисния щаб.

Той коментира, че е разговарял и с шефа на международния валутен фонд.

„България се дава за пример за адекватни мерки. Светът има пари, ако кризата продължи 3 месеца. Ако продължи 6 месеца – не знам какво ще правим. Затова е важно и как ще разпределим парите. Ще мобилизираме и курсантите, които не са на училище в момента. Те ще подпомогнат на КПП-тата. 

81 държави са заявили за пари, това никога не е било, най-много са било 3-4, заяви Борисов.

„Заем най-вероятно ще вземем, но той трябва да се връща. Икономиката няма да се възстанови веднага, не искаме нашите внуци да връщат заемите.

Премиерът се похвали, че е бил поздравен от канцлера на Германия Ангела Меркел относно реорганизацията на икономиката и производството на защитни облекла и маски.

"Можем да произвеждаме спирт за нас и дори да изнасяме", коментира още премиерът.

„Няма да пипаме резерва за пенсионерите. Младите хора ще оцелеят някак си – може да идат на село и там да се справят, но при пенсионерите не е така. Някои хора си мислят, че могат да станат по-богати от тази ситуация и да печелят на гърба на държавата и ние да помогнем на фирми, които нямат нужда от това. Това няма да стане“, коментира Бойко Борисов.

„Като мине кризата всички ще кажат трябват ни пари за възстановяване, но ние няма да имаме. Защото сме ги похарчили неразумно. Затова трябва да се планува. Много е лесно на тези, които само коментират и се правят на добри. Трябва да мислим как ще подпомогнем цели сектори в бъдеще, когато заразата премине“, добави още Борисов.