Безпрецедентни мерки за сигурност са въведени в пловдивския съд във връзка със създадената в страната епидемиологична обстановка и с цел превенция и намаляване на риска от коронавирусна инфекция.

От два дни на входовете на съдебна палата, охранителите са въоръжени с термометри и проверяват всеки влязъл и излязъл от сградата, видя репортер на TrafficNews. На порталите са поставени и дезинфектанти, като от охраната канят хората да се възползват от тях. При констатиране на висока температура, посетителите не се допускат в Съдебна палата.

Тоалетни и съдебни зали пък щателно се обработват с допълнителни препарати.

Арестантите са с поставени маски и сериозно се наблюдава да не бъдат сваляни. Съдебна охрана е със защитни ръкавици.

Много от делата днес се проведоха на отворени врати и прозорци, тъй като залите бяха препълнени от свидетели и вещи лица.

В Окръжен съд са взели и допълнителни мерки за ограничаване разпространението на вируса. Със заповед на изпълняващ функцията председател на Окръжен съд се препоръчва на съдебните състави отлагане на делата, насрочени в открити съдебни заседания през периода 16 – 27 март. Изключения ще бъдат заседанията по гледане на мерки за неотклонение, делата по Закона за защита от домашното насилие, за осиновяване на дете, както и дела, за които законът предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец.

В същото време обаче Районен съд продължава да работи в нормален ритъм, без да се отсрочват дела.

„Естеството на работа на Районния съд не позволява прекъсване на правораздавателния процес, тъй като повече от 50% от разглежданите дела попадат в разпоредбата на чл. 329 ал. 3 от Закона за съдебната власт: наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража, делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение, искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, делата по Закона за защита от домашното насилие, както и дела, за които законът предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец”, се казва в представената заповед от Районен съд.

От ръководството призовават гражданите по възможност да не посещават Съдебната палата и извършването на справки да се прави по телефона или да се използва интернет страницата на съда.