Близо 80 милиона лева ще усвои Община Пловдив през следващите три години от ОП „Региони в растеж”, а в плановете на градското ръководство е тази сума да нарасне до почти 120 милиона до 2019, заяви кметът Иван Тотев.

По най-голямата програма за инвестиране в инфраструктура „Региони в растеж” могат да кандидатстват 39 български общини, но до този момент само 9 са го сторили. Пловдив обаче е първият град, който е бил одобрен и той реално може да престъпи към изпълнение на програмата си.

В плановете си за градско развитие, градските власти са обособили три зони на въздействие, в които ще се инвестират средствата. Първата и най-голяма е т. нар. „Социална зона”, която обхващаха пространството заключено между „6 септември”, „Източен” и „Мария Луиза”. С почти 35 милиона там ще се облагороди целият квартал.

Втората зона е тази с висок икономически потенциал „Гладно поле”. Там ще се инвестират средства в изграждането на първичната улична инфраструктура.

Третата е районът на Централна гара, където ще се направи пробива на „Васил Априлов”, както и предплощадно пространство.

По думите на кмета вече 50 % от проектите имат строително разрешение и до края на годината трябва да започне и тяхното физическо изпълнение.

Очаквайте подробности за проектите, които ще бъдат финансиране по Европа!

Още новини четете ТУК

TNS.bg