Няма дете на този свят, което само да реши да остане самичко. На нито едно дете на света няма да му хрумне абсурдната мисъл да живее на улицата. Особено, ако е на 9 месеца.

Скоро папа Франциск каза, че „всяко дете, изоставено или принудено да живее на улицата, е вик, отправен към Бога“. Днешният случай с изоставеното момиченце в Пловдив доказа, че една детска съдба – по-крехка от най-крехката надежда, успя така да раздруса българите, че за няколко часа те изоставиха стандартните си занимания и стандартното си спокойствие и изригнаха с коментари в нета.

Milena Malinowska: Боже, колко простотия има по тоя свят. Това ангелче…

Atanas Dimitraykov: Zdrasti az tova fastuche ne moga li da si go osinovq.

Gabriela Kyumyurdzhieva-Trifonova: Трябва да бъдат намерени, за да бъдат осъдени!!! а детето да бъде с хора, които ще го обичат истински и НИКОГА няма да го оставят!!!

Щиляна Росенова: Какви изроди има, просто не мога да повярвам. По-добре родителите да не се намерят и да го осиновят хора, които ще го обичат.

Nina Qnkova: Аз съм майка на изоставено от някой дете... То е моето благословение... моят подарък…

И още, и още…

Има ли надежда за малките, които започват своя път с изоставяне? Честно казано, категоричен отговор на този въпрос едва ли човек може да даде просто така. Но след това, което се случи тази вечер и което продължава да се случва, като че ли мъничка искрица надежда запърха в сърцата ни.

След публикуването на новината десетки хора поискаха да осиновят красивото русокосо дете, което до този момент никой не е потърсил. От Надя Танева – директор на Дирекция „Социално подпомагане“ разбрахме, че момиченцето е настанено в Детската клиника на Университетска болница и в момента там се грижат за него. Слава богу, детето е в добро здраве.

Припомняме ви, обитатели на жилищна сграда на булевард „Васил Априлов” в Пловдив се обадили в полицията привечер, когато намират детето. Униформените пристигат на място и откарват детето в болнично заведение. След щателен преглед от педиатър то е поето от социалните служби.

Полицията издирва родителите на момиченцето. Всички граждани, които могат да дадат информация относно самоличността на детето, нека се обадят във Второ районно управление в Пловдив на тел. 032/932 002 или на редакционния телефон на TrafficNewS.bg 0700 10 248.

Ще приключим с този призив. И ще оставим статистиката и анализите за други. Нека те да кажат защо сме на първо място в Европа по изоставени деца до 3 години! Защо самотното родителство в България е нещо напълно в реда на нещата? Защо подкрепата на родителите на деца с увреждания е направо смешна? Защо въобще подкрепата на младите български семейства с деца е нещо извън кръгозора на властимащите? Защо…

Може би русото ангелче, намерено в количка в студения декемврийски ден, един ден също ще поиска да узнае отговорите на тези въпроси?

Мария Владова, TNS.bg

За ареста на майката - ЧЕТЕТЕ ТУК

 Още новини ТУК

TrafficNewS.bg