Венцислав Каймаканов ще бъде най-вероятния кандидат за кмет на град Пловдив, издигнат от партията на ДПС, научи TrafficNews.bg.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пристигна в Пловдив за участие в конференция на младежкото ДПС. По време на пресконференцията до него присъстваше и бившият областен управител.

"Рано е да се каже кой ще бъде нашият кандидат, но със сигурност ще имаме такъв", заяви в отговор на TrafficNews.bg лидерът на ДПС Лютви Местан.

Венцислав Каймаканов не отговори на въпроса би ли приел номинация от името на ДПС и подчерта, че това ще реши областната структура. 

Местан сподели пред медиите, че партията има амбицията за максимален брой общини със свои кандидати. Участието в тазгодишните избори не цели само крайната победа, а чрез кандидатите на ДПС да бъдат изложени либералните идеи на партията.

ДПС ще участва в изборите в големи общини, в които не е сред големите политически сили. В някои общини ДПС може да се яви заедно с НДСВ. Това са общините Стражица, Златарица и Криводол, но за момента не е обявено генерално споразумение, съобщи Лютви Местан днес пред репортери.

Традиционно партията печелила в 35 общини, а новата цел за изборите е да има кметове от партията в 40 общини.

Има и други общини -около 50-60 на брой, в които ДПС е втора или трета политическа сила. В тези места партията, най-вероятно ще участва с коалиции.

"Поведението за втория тур ще е на центристка либерална партия.Може и леви, може и десни." допълни още лидерът на ДПС.

Според Местан няма как ДПС да влезе в коалиция с радикални и ултранационалистически партии. Според партията привличането на патриотичния фронт за управлението е недопустимо. Коалицията между четирите партии е нелогична.

Кой е Венцислав Каймаканов? 

Каймаканов е бивш управител на Юрий Гагарин БТ  и ексчлен на СДС. Той оглавява мощната фабрика по време на правителството на Иван Костов. По-късно е освободен, но става съсобственик на АД-то и за втори път управител по време на кабинета Сакскобургготски.

По негово настояване той беше издигнат за водач на листата на ДПС в Пловдив - град на последните местни избори.

Докато беше областен управител по време на кабинета Орешарски, Каймаканов твърдеше, че не е от квотата на ДПС, а личен избор на премиера заради мениджърските му качества.

Патриотичният фронт пък ще заложат на своя депутат и бивш градоначалник на Пловдив Славчо Атанасов.  

Още новини ТУК

TrafficNews.bg