Хиляди пловдивчани и гости на града се включиха в мирното шествие по повод 100 години от османския геноцид над арменците, предаде репортер на TrafficNews.bg.

Шествието бе организирано от арменската общност в Пловдив. Началото на мирния протест бе поставено в 19 ч.  в пространството пред аптека „Марица”.

Разказът на пловдивчанина Гаро Узунян - ВИЖТЕ ТУК

Участниците в събитието призовават Турция да признае геноцида от 1915-1916 г., когато са били избити 1,5 млн невинни арменски жертви. 

За да бъде простено обаче, първо трябва да бъде поискана прошка и арменският народ очаква това, заяви редакторът на единственият издаван в Европа  вестник на Арменското благотворително дружество „Парекорд заган”  Хрипсиме Ерниасян. 

Не всички държави признават арменския геноцид, независимо че през последния месец признанието за това идваше почти всеки ден от различни места по света. В гласувана със 157 гласа декларация в НС днес  България осъди масовото изтребление на арменци, премахна думата „геноцид” и обяви 24 април за ден на почит към паметта на жертвите. 

От  аптека „Марица” мирното шествие премина през бул. „Шести септември”, а след това се отправи  към бул. „Цар Борис Трети  - Обединител”  и тунела към Военния клуб.  За час движението на автомобили по главната улица бе забранено.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg