Общественото обсъждане на проекта за Небет тепе в Пловдив се превърна в бунт срещу директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който се опита да се намеси в дискусията с обвинения срещу негови колеги, археолози и архитекти.

За обсъждане на проекта за облика на Небет тепе кметът на града инж. Иван Тотев покани всички желаещи да си кажат мнението по преработения и одобрен от Министерство на културата проект за "реставрация" на Нeбет тепе на арх. Юлий Фърков. 

Публичното обсъждане се превърна в истински бунт срещу директора на Националния исторически музей.

Директорът на НИМ напусна сградата, обиден на пловдивчани, че не са му позволили да се намеси в обсъждането, по време на което се опита да атакува експерти, участвали в смехотворното възтановяване на Пернишката крепост. Димитров обясни, че, според него, крепостта Кракра е единствената несполучлива реставрация у нас.

Нито един от участниците в дебата (основно архитекти) не се изказа позитивно за проекта за Небет тепе на арх. Фърков. Те попитаха кмета Иван Тотев защо не е проведен международен конкурс, но той не отговори на въпроса.

Припомняме, че проектът е свързан с реставрация, експониране и рехабилитация на археологическия обект. Предвидено е озеленяване, ново осветление и отварянето на нов подход към обекта от страна на бул.“6-ти септември“.

Обемът на крепостните стени ще бъде вдигнат, там където е възможно, а в 14-метровата четвъртита кула ще има музей. Задължително условие при проектирането на хълма ще бъде да има рампа за хора с увреждания. Тракийското светилище, открито при последните разкопки ще бъде експонирано, а останките от друго още по-старо светилище ще бъдат маркирани.

Иван Тотев отбеляза, че никъде не се вижда издигане до "зъбер и керемида", каквато е основната философия на Божидар Димитров.

От местната администрация увериха, че са отворени за алтернативни мнения за бъдещето на Небет тепе и не бързат да надграждат крепостните стени или да прокарват ексалатор от подлеза при тунела към върха, както е записано в идейния проект на арх. Фърков.

В преработената версия на проекта се акцентира върху тракийския период на хълма, затова името на идейния проект е Акропол на одрисите. Местната архитектурна колегия представи негативно становище, тъй като този замисъл обезличава цялостната стойност на Небет тепе, населяван още от бронзовата и ранно-желязната епоха.

TrafficNews.bg