Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина скоро ще радват пловдивчани, видя репортер на TrafficNews.bg. Ремонтните дейности кипят с пълна сила и според обявения европейски проект трябва да бъдат завършени през месец май тази година.

Припомняме, че проектът е на стойност 9 млн.лева, а реконструкцията ще е една от най-мащабните в историята на културната забележителност. Според ръководителят на проекта арх. Петко Прокопиев Пеещите фонтани ще станат невероятно красиви. Те са дело на канадската "Кристъл Фоунтейнс", изработила уникални водни съоръжения по цял свят, включително и в Дубай. Струята на водните съоръжения ще достига височина 20 метра.

Придвижда се възстановяване на всички езера във вида им от 1963 година, когато са били най-близо до оригиналния проект на Люсиен Шевалас. Всички водни площи ще бъдат свързани с поливна система, ще се напълнят и ще се осветят.

Цар Симеоновата градина  е създадена още през 1892 година от княжеския градинар от швейцарски произход Люсен Шевалс. Повод е провеждането на първото Българско земеделско-промишлено изложение - предшественик на Международния панаир в Пловдив. Целта на изложението била да стимулира българската икономика, да създаде международни контакти на българските производители и най-общо- да покаже как се прави бизнес. В днешната градина са се намирали основната част от павилионите. Тогава е изградено езеро, по- късно превърнато в Пеещите фонтани.

Изграждането на новите Пеещи фонтани е последният етап от мащабния проект за реконструкция на Цар-Симеоновата градина, който се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие” за „Зелена градска среда”. Възстановяването на фонтаните ще струва 2,2 млн. лв., като в сумата са включени и всички водни площи в градината. Те ще бъдат няколко вида – централен фонтан, достигащ 20 м височина, и сухи фонтани. „В целия проект сме се старали да се движим да възстановим градината като от 1936 г.”, каза кметът Тотев. В коритото ще има реплики на съществуваща чешма със скулптури от миналото. Езерото ще бъде плитко, около 70 см, и ще има и пречиствателна станция.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg