Температурите навън паднаха рязко и прането на терасата съхне все по-бавно! Особено ако дрехите, които са част от вашето пране простора ни трябват бързо и неотложно за излизане, без да се замисляме вкарваме сушилника в някоя от стаите или коридора на дома ни. Така гарантираме по-бързото им изсъхване, но… замисляме ли се за вредата, която си причиняваме от сушенето на пране вкъщи?

Доказано е, че сушенето на дрехите от пералнята в къщата или апартамента предизвиква много сериозни проблеми за здравето на цялото семейство, съобщава Delo.bg Учени от Великобритания предупреждават, че с влажното пране вкъщи позволяваме размножаването на редица опасни спори. Окачени по радиаторите или на сушилник близо до печка или камина мокрите дрехи вдигат с 1/3 влажността на въздуха в помещението. Точно тази влага се оказва най-добрата среда, в която могат да виреят опасни за здравето ни организми.

Става въпрос за опасните спори Asperigillus fumigatus. Те предизвикват коварното заболяване аспергилоза. Това е упорита гъбична инфекция, която е изключително опасна за дихателната ни система. Оплакванията започват с втрисане, кашлица и дори задух. Следват храчки, които могат да ескалират до секрети с кръв, отпадналост, загуба на тегло и висока температура. Самата аспергилоза преминава през затишие и след това рязко обостряне.

В Националния център по аспергилоза в Манчестър и тази година отчитат рязък скок на хора с това заболяване. От клиниката съветват прането в никакъв случай да не бъде сушено вкъщи, защото съдържащите се в дрехите над два литра вода се изпаряват в стаите.

Предпазени от аспергилите са единствено хората със силен имунитет. Тези, които са с по-слаба имунна система са най-уязвимите. Най-голям е рискът за астматиците, възрастните хора и малките деца. Заболяването аспергилозата е възможно да им причини фатални белодробни увреждания. Съветът е прането да минава през сушилни машини или да стои навън, но в никакъв случай в затворени пространства, в които се храним или спим.

TNS.bg