Конкуренцията между Полша и Русия е вековна, включително в сферите на архитектурата и гастрономията. За никого не е тайна, че поляците страшно много се дразнят от широко разпространеното мнение, че водката произхожда от Русия.

"Водката е създадена в Полша, не в Русия. Тя е нашето ДНК", подчертава Анджей Шумовски от Обединението на полските производители на водка, което е спонсор на първия Музей на водката в Полша, открит през 2018 г. година във Варшава.

Като оставим настрана тези търкания между двете държави, и в Русия, и в Полша, спиртната напитка често се прави в комбинация с разни билки, зеленчуци и растения от стотици години, пише Lifestyle.bg.

Всъщност руската водка от бизонова трева е особено любима на барманите, заради интригуващия си растителен вкус и възможните лечебни качества. Ароматизираната водка е наредена по рафтовете на магазините в двете държави и за наша огромна изненада там можем да намерим дори водка с чесън. Като изключим първоначалния ни скептицизъм, истината е, че вкусът се оказа доста интересен и интригуващ. И като истински фенове на чесъна, определено се зарадвахме, че можем да си я "подправим" в домашни условия, за да се насладим на един пикантен коктейл.

Общото правило е да използваме цяла глава чесън на литър водка. Има два метода за избор - и двете ще ни дадат страхотни резултати. Може би малко по-лесния метод е първо да излеем водката в буркан и след това да добавим глава нарязан чесън. Оставяме чесъна да стои в продължение на 24 часа, след което прецеждаме твърдите частици и изсипваме водката обратно в бутилката.

Инфузията с чесън може да е твърде фина, така че е хубаво да опитаме водката и ако искаме по-наситен вкус, оставяме чесъна да стои малко по-дълго, докато ни хареса.

Суровият чесън може да бъде много силен, така че другият начин за приготвяне на водка с чесън е като първо изпечем главата чесън, което го прави по-сладък и по-малко остър, а след това го добавим към водката. Можем да развихрим въображението си и да импровизираме, като сложим босилек, джинджифил, розмарин и, ако искаме да я направим допълнително пикантна, малко хабанеро, съветва Tasting Table.