Как изглеждат 100 хиляди кактуса на едно място? А искате ли да се научите да отглеждате и разсаждате бодливковци? Знаете ли как да научите децата си да се грижат за растенията в къщи?  Отговорите на всички тези въпроси ще получите в Деня на отворените врати в оранжерията на Наталия Еллис в пловдивското село Марково, които ще се проведат следващият уикенд  на 21 и 22 август.

Традиционно, колекционерката  няколко пъти в годината кани приятели, познати и непознати любители на растенията , за да обменят мисли, знания опит и семена.  Освен към колекционерите, събитието е насочено и към най- малките. Ната Еллис вече е запалила интереса на десетки малчугани, които вече се грижат за своите мини колекции. „Кактусите и сукулентите  са чудесно начало за деца от различни възрасти. Те са лесни за отглеждане и устойчиви, не изискват специални грижи, но в същото време са изключително красиви. Грижейки се за едно или няколко растения, малчуганът развива усет към красивото, става отговорен и придобива умения и навици да се грижи не само за растенията, но и за всички около себе си”, твърди Наталия.

По време на Отворените врати ще се проведе и викторина, на която всеки ще може да демонстрира познанията си за кактусите. Тя ще бъде с 10 въпроса и всеки участник ще получи намаление в проценти, равни на верния брой отговори.

Колекционерите ще видят новите видове, пристигнали през последните месеци от Аржентина, Максико, Перу, Намибия, Мадагаскар и Етиопия. На място ще се предлагат растения, торове, саксии, а най-запалените ще могат да се включат в мастър - клас  за присаждане на кактуси. „Ще имаме готовност с подложки и издънки, всеки може да донесете и неговли, за да може да направи 1 - 2 присадки под ръководството на нашите специалисти, така че, не само да бъде наблюдатели, но и участници в мастър-класа. Всеки участник ще вземе сътвореното от ръцете си вкъщи, и ще може да следи развитието му чак до цъфтежа, след година-две. Ние ще имаме грижата да подготвим целият инструментариум и материали, който са необходими” обещава Ната Еллис.

Адресът е ул."Цар Асен II"65. Марково, 4108. Тел 0885152000.

 

 

Наталия Елис - украинката, която пристигна в Пловдив с 50 000 кактуса и превърна хобито си в бизнесТя е влюбена в България, а заразителният й оптимизъм увлича малчугани и възрастни