България е малка стана, но е дала начало на пътя на много големи личности. Актьори, певци, спортисти, велики умове - вижте кои са някои от българите, прославили родината ни на световната сцена. 

Христо Явашев

Христо или Кристо, както е по-известен по света, е роден в Габрово. Учи в Софийската академия от 1953 до 1956, когато заминава за Прага. Решава да избяга от комунистическия режим и заминава за Виена. Година по-късно отива в Париж, където се издържа, рисувайки портрети на знаменитости. В Париж среща любовта на живота си – Жан-Клод. Родените на един и същи ден творци се вдъхновяват взаимно и работят като едно цяло. Стилът им се идентифицира като изкуство на опаковането. Сред постиженията им са опаковането на Райхстага, мостът Пон нюф в Париж и „Портите“ в Сентрал Парк в Ню Йорк. Последният им общ проект в САЩ се нарича „Над реката“, но реализирането му се отлага заради внезапната смърт на Жан-Клод през 2009.


Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска е един от най-значимите сопранови гласове в света. Завършила е оперно пеене и пиано в държавната консерватория „Панчо Владигеров“. През 1958 заминава със стипендия за Италия. Кабаиванска покорява световните музикални сцени с изпълненията си в „Тоска“ и „Мадам Бътърфлай“. Тя е звезда в Метрополитън, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол. Носителка е на редица награди. Основателка е на фонд с нейното име, който отпуска стипендии за млади български таланти. Преподавател е на майсторски класове в НБУ.


Люси Дяковска
Люси Дяковска е родена в Плевен в семейство на музиканти – майка й е пианистка, а баща й – оперен певец, дядо й е маестро Иван Вълев. След завършване на училище тя заминава за Хамбург, където следва в „Stage Scholl of Dance & Drama“. Звездната й кариера започва с кастинга за тв шоуто „Popstars“ през 2000 година. Сформираната в шоуто група No Angels се превръща в най-известната попгрупа в Германия. През септември 2003 групата се разпада. Люси участва в мюзикъли, авторка е на песни за други групи, пробва се като продуцент и създава своя компания. През 2005 певицата издава първия си самостоятелен албум – Lucylicious. В началото на 2007 No Angels се завръщат на сцената.


Самуел Финци
Роден в Пловдив в семейството на пианистка и актьор, Самуел Финци отива в Берлин малко след промените. Става известен преди всичко с изявите си в „Deutsches Theater“ и „Volksbuhne Berlin“. От 90-те работи с Димитър Гочев. Първата постановка на Гочев с участието на Финци е „Леонс и Лена“. Следват още 22 съвместни спектакъла, в течение на които Финци се утвърждава като истинско откритие. В Германия излизат и книги за него. „Финци зад кулисите“ съдържа разговори със ставащия все по-популярен актьор. Финци се изявява и на телевизионния екран. Изпълнява главната роля на полицейския психолог Винс Флеминг в сериал по германския тв канал ZDF.


Нина Добрев
Нина Добрев с гордост носи титлата „холивудска звезда“. Тя е родена в София през 1989 г. Родителите й се преместват в Канада, когато Нина е на 2 години. Завършила е училище по изкуства в Торонто. Била е гимнастичка и се е занимавала с танци. Преди да се снима в киното, Добрев е била модел, снимала се е и в реклами. Партнирала е на звезди като Джулиан Мур и Лиъм Нийсън във филма „Клои“. Нина Добрев играе една от главните роли в нашумелия по целия свят холивудски сериал „Дневниците на вампира“. Въпреки успехите си на големия екран, актрисата споделя, че най-много се гордее с това, че е българка.


Дейзи Ланг
Носителката на няколко световни титли по карате, кик-бокс и бокс Десислава Кирова е родена в София. Известна е като Дейзи Ланг. Дейзи Ланг се е снимала в няколко филмови продукции, сред които „Американски тюлени“, „Неоспоримият“ и „Договорът“. Партнира си с актьори от „тежката артилерия“ на Холивуд. В „Мисионерът“ участва в бойни сцени с Долф Лундгрен.


Васко Василев
Още на 7-годишна възраст роденият в София Васко Василев свири като солист на Българския камерен оркестър в зала България. На 10 години заминава с правителствена стипендия за Москва, където учи в престижното ЦМШ – музикално училище за даровити деца. Печели международни конкурси в Париж, Генуа и Лондон. През 1994 Василев става най-младият концерт-майстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон. Той е създател и лидер на своя собствена група – „Лауреат“, която изпълнява класически произведения с по-модерно звучене. Друг негов проект е Vodoo Orchestra, формация от талантливи музикантки, известна още под името Super Girls Orchestra. Васко Василев изнася концерти в цял свят.


Ралица Василева
Ралица Василева доскоро беше едно от най-известните лица на CNN. Заминава за Америка преди 18 години. Ралица е завършила английска филология в СУ. В първите години на прехода тя е едно от най-популярните лица на новините на БНТ. След специализация в CNN оттам й предлагат постоянна работа. Ралица Василева води CNN World News. Отразява войната в Босна, арабско-израeлския конфликт и други международни събития. Интервюирала е световни лидери като Михаил Горбачов и Хенри Кисинджър. През 2009 г. Ралица се връща у нас, за да снима филм за 20-годишнината от падането на комунизма в България.


Христо Стоичков
Христо Стоичков Стоичков е роден на 8 февруари 1966г. в Пловдив. Той е световноизвестен български футболист, треньор и почетен консул на България в Испания. Той е признат за най-успешния български футболист в историята, избран в идеалния отбор на България за всички времена, носител на най-престижните футболни награди (Златна топка, Златна обувка), носител на Суперкупата на Европа, Купата на европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол 1994 г. в САЩ с отбелязани 6 попадения. Христо Стоичков е трикратен шампион на България с ЦСКА и петкратен шампион на Испания с Барселона, където остава със статут на легенда. Избиран е за Футболист № 1 на България цели 5 пъти (1989,1990,1991,1992,1994).


Григор Димитров
Григор Димитров Димитров е роден на 16 май 1991 г. в Хасково и е професионален тенисист. Той е носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г. за юноши. В професионалната си кариера е спечелил 8 титли от Световния Тур на ATP (Асоциацията на професионалните тенисисти), като най-значимите от тях са през 2017 г. на турнирите от финалния Мастърс в Лондон и Мастърс 1000 в Синсинати.
За първи път се изкачва в Топ 5 на световната ранглиста на 7 юли 2014 г. На 20 ноември 2017 г. достига до своето върхово постижение (3-то място) и остава на тази позиция 10 последователни седмици.

Рита Уилсън
Истинското й име е Маргарита Ибрахимова. Тя е родена на 26 октомври 1956 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Нейният баща е българо-мохамеданин. Тя е актриса и режисьор
Рита Уилсън е омъжена за известния актьор Том Ханкс от април 1988 г. и има 2 деца от него.
Говори се, че Рита Уилсън е научила своя съпруг Том Ханкс на отделни български думи, които той използва във филма „Терминалът“ (The Terminal), за да пресъздаде измисления език на Кракозия. Самият Том Ханкс казва, че за образа на Виктор Наворски във филма е имал за модел своя тъст, бащата на Рита.

Филип Киркоров
Филип Бедросов Киркоров е руски естраден певец, актьор, народен артист на Руската федерация, Украйна, Чечения и Ингушетия, академик на Международната академия на духовното единство на народите в света. Роден е на 30 април 1967 г. във Варна в семейството на български певец с руско-арменски произход. Още в детството си заминава за СССР.


Дилма Русев
Дилма Вана Русев е 36-ият поред президент и първата жена-президент на Бразилия.
Нейният баща Петър Русев от Габрово е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП през 1920-те години е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff.


Димитър Маринов
Димитър Маринов е български актьор, играл в Холивуд. През 2019 г. става първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите по време на 91-вата церемония след като филмът „Зелената книга“, в който участва във второстепенна роля, печели наградата за най-добър филм. На сцената той се появява с малко българско флагче в джоба на сакото.